ÅSIKT

Anställ fler barnmorskor

Oppositionslandstingsrådet: Krisen i förlossningsvården är ett resultat av Moderaternas övertro på marknaden

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förlossningsklinikerna i Stockholms län är under hård press. I skrivande stund saknas 80 barnmorskor. Personalen gör sitt yttersta för att de födande kvinnorna ska få en trygg förlossning. Men med en urholkad bemanning kämpar de i ständig motvind. Aftonbladet kunde nyligen berätta om en gravid kvinna i Stockholm som uppmanades att föda på mödravårdscentralen. Det var fullt på alla förlossningskliniker i länet. Detta är inte hållbart. Vi Socialdemokrater vill ge barmorskorna mer tid med de födande kvinnorna. Därför tänker vi öka antalet utbildningsplatser för barnmorskor och anställa mer personal.

Moderaterna införde Vårdval förlossning 2009. Målet var att förbättra tillgängligheten och valfriheten. Den ambitionen var bra, men nu fem år senare så ser vi att situationen snarare har förvärrats. Antalet förlossningar i Stockholms län ökar i varje år. Men det gör tyvärr också antalet kvinnor som inte får sitt val av förlossningsklinik tillgodosett. Under 2013 fick 2000 kvinnor inte föda på den klinik de hade valt. Om ett par veckor öppnar en ny privat förlossningsklinik, BB Sophia. Men det ger tyvärr inte fler barmorskor. Bristen består. Trots att förlossningskrisen varit känd sen länge så har Moderaterna litat till marknaden istället för att själva ta ansvar för förlossningsvården.

Representanter för länets barnmorskor har vid flera tillfällen uppvaktat ansvariga politiker. De har krävt bättre förutsättningar för att kunna erbjuda en trygg och säker förlossningsvård. Trots detta har inget hänt.

Barnmorskornas krav är fullt rimliga. De kräver ett politiskt ansvarstagande. Därför kommer Socialdemokraterna på nationell nivå, efter en valseger i höst, se till att det utbildas fler barnmorskor. Utbildningsplatserna ökar då med 20 procent i hela landet. I Stockholm handlar det om 20 nya platser, varje år. Därtill satsas två miljarder på att anställa mer personal i vården, nästan en halv miljard av dem går till Stockholms län. Förutom fler barnmorskor ska vi också anställa fler undersköterskor och specialistsjuksköterskor. Personalen måste få mer tid med sina patienter. 

Vi kommer också att ta fram en långsiktig plan för att säkra bemanningen som ger mer tid till de födande kvinnorna, istället för kortsiktiga panikåtgärder. Därutöver måste personalens arbetssituation förbättras så att fler ska orka jobba heltid och fler ska vilja arbeta i förlossningsvården.

Krisen i förlossningsvården är i grund och botten ett resultat av Moderaternas övertro på marknaden. Filippa Reinfeldt har haft sju år på sig att göra nödvändiga investeringar och personalrekryteringar. Men resultatet har uteblivit. Valet i höst handlar om en fortsatt privatiseringslinje eller en politik som tar ansvar för personalförsörjningen och ger mer tid med patienterna.   

FAKTA

DEBATTÖREN: Helene Hellmark Knutsson(S), oppositionslandstingsråd

DEBATTEN: Aftonbladet skrev i veckan om hur bristen på barnmorskor i Stockholm får konsekvenser för gravida kvinnor som inte vet om de kommer att få plats på en förlossningsavdelning när de ska föda. Socialdemokraterna anser att det är moderaternas tro på marknadsmekanismerna som är roten till problemet.

Helene Hellmark Knutsson

ARTIKELN HANDLAR OM