ÅSIKT

Skolkrisen - tv-spelens fel?

DEBATT

Tomas Tobés utspel om att ungdomar borde plugga mer och spela mindre har fått många att rasa om okunnighet och moralpanik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I kvällens sändning av nya debattprogrammet "20 minuter" ryker han ihop med spelexperten Rebecka Prentell och vänsterpartiets Rossana Dinamarca.

Tomas Tobés drabbar samman med spelexperten Rebecka Prentell och vänsterpartiets Rossana Dinamarca i kvällens "20 minuter".

I dag skriver moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé Aftonbladets debattsida om att han vill ha ett handslag med Sveriges föräldrar för att minska tv-spelandet till förmån för skolarbete. Han är "bekymrad över att barn och ungdomar lägger så mycket tid på dataspel och så lite tid på läxläsning".

– Många familjer känner nog igen sig i beskrivningen om bråk och osämja när det är dags att stänga av tv-spelet för att istället sätta sig med matteboken och traggla multiplikationstabellen.

"Det här är moralpanik"

Detta har fått gamers, tv-spelskritiker och politiker att gå i taket på sociala medier.

En av dem är Rebecka Prentell, ordförande för Swerok, spelhobbyförbundet.

– Det här handlar om moralpanik liknande den som rådde när vi hade videovåldsdebatten. Som alltid fördöms nya kulturyttringar som unga väljer, säger hon.

Hon menar också att det inte finns några studier som kopplar samman studieresultat med tiden man lägger på läxor och pekar på Finland som hamnar långt över Sverige i PISA-undersökningen men kortare läxtid.

– Tv-spel förbättrar reaktionsförmågan, man lär sig hantera stora mängder information och man får sociala förmågor som kommunikation och gruppdynamik, säger hon.

"Läxorna ska göras i skolan"

Inne på samma linje är vänsterpartisten Rosana Dinamarca, som själv spelar tv-spel. Hon kommer också till studion för att diskutera moderaternas förslag och deras skolpolitik. Enligt henne är utspelet är ett sätt att skylla den misslyckade skolan på föräldrarna.

– Läxorna ska göras i skolan och resultaten är lärarnas ansvar, säger hon.

Missa inte "20 minuter"  - 18.00 i AftonbladetTV.

ARTIKELN HANDLAR OM