ÅSIKT

Bilden av fattigsverige

DEBATT

Bernt-Åke Öhman är en av rekordmånga fattigpensionärer i Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Han lever på 8500 kronor och har inga tänder i underkäken för att han inte har råd att gå till tandläkaren.

– Det här är nya fattigsverige, säger han och visar sin tandlösa mun.

Med anledning av de nya sifforna från SCB som kom i går, som visade att andelen arbetslösa är fattiga har tredubblats sedan 2004, var temat i gårdagens debattprogram "20 minuter" fattigdom.

För att ge en bild av hur fattigdomen intervjuades Bernt Åke Öhman, som fick berätta hur han lever.

– Jag har 8500 kronor i pension och en hyra på 4500 kronor, och så blir det el på 1500 kronor, så det blir inte många kronor kvar, säger han. 

När han får frågan vad han vill säga till svenska politiker så visar han upp sin underkäke där han inte har några tänder.

– Så här ser det nya fattigsverige ut, jag har fan inte råd att gå till tandläkaren.

På plats i studion var också Jan Ericson, riksdagsman från moderaterna för att debattera frågan om hur man ska se på fattigdomen i Sverige, med miljöpartistiska riksdagsledamoten Gunvor G Ericson.

Enligt Jan Ericson ger statistiken en skev bild av fattigdomen i Sverige eftersom den utgår från begreppet relativ fattigdom.

– Om Ingvar Kamprad flyttar hem så ökar den relativa fattigdomen i den kommunen. Det är skillnad på relativ fattigdom och på verklig fattigdom, säger han.

Men enligt Gunvor G Ericson så är det viktiga att se till hur folk verkligen har det och vilka ekonomiska möjligheter de har jämfört med andra.

– All forskning säger att stora klyftor i ett samhälle ger mer kriminalitet och större ohälsa. Den förda politiken har fått de som står längst från arbetsmarknaden att få det ännu sämre, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM