ÅSIKT

Finns inga genvägar, Svanström

Slutreplik från Palm och Engman: Stefan Svanström har uppenbarligen missat det viktiga

Barbro Engman, Hyresgästföreningen, och Veronica Palm (S).
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Svanström (KD) tror att bostadsbristen i Stockholm mirakulöst skulle lösas om det infördes marknadshyror vid nytecknande av hyreskontrakt.

Han har uppenbarligen missat att det är bostäder det är brist på, inte hyresrätter med höga hyror.

Vid nyproduktion av hyresrätter råder i princip redan marknadsanpassade hyror genom systemet med presumtionshyror. Det innebär hyror som ligger på 15-20 000 kr i månaden för en trea. Det är nivåer som väldigt få hushåll har råd med redan idag och bostadsbolagen säger själva att de inte kan ta ut högre hyror.

Att tro att situationen skulle bli bättre för dem som söker någonstans att bo för att en fastighetsägare ensidigt kan bestämma hyresnivåer - för så kommer det naturligtvis att bli när bostadsbristen är så utbredd som den är idag - är både naivt och okunnigt. 

Stefan Svanström borde istället fokusera på insatser för att få igång det enda som kan lösa dagens bostadsbrist; byggandet av fler bostäder och framför allt fler hyresrätter som den breda befolkningen har råd att bo i.

Här har inte minst Sveriges kommunpolitiker, och Stefan Svanström är en av dem, ett stort ansvar för att underlätta och främja byggandet av hyresrätter. Även om det behöver tas ett större nationellt ansvar för ett ökat bostadsbyggande så finns redan nu verktyg för kommunerna. Det handlar om att bedriva en aktiv bostadspolitik.

Stefan Svanström påstår att det finns utbredd kritik mot dagens system med förhandlade hyror, som möjliggör både vinster för fastighetsägarna och boendetrygghet för landets tre miljoner hyresgäster. Där har Svanström fel.

Det finns en anledning till varför en enig riksdag gång på gång har sett över den svenska hyresmodellen och varenda gång kommit fram till att förhandlade hyror är det bästa systemet för alla parter.

Att det finns privata fastighetsägare som vill ha ett annat system är naturligtvis inte så konstigt, det ligger ju i deras intresse att vilja tjäna ännu mer.

Faktum kvarstår dock: det finns inga genvägar för att lösa dagens bostadsbrist. Det behöver byggas många fler hyresrätter över hela landet. Vi välkomnar Svanströms insatser i det arbetet.

Barbro Engman

Veronica Palm

FAKTA

DEBATTÖRER: Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM