ÅSIKT

"Det gullas med miljöpartiet"

1 av 2
DEBATT

Det är ingen slump att det inte skrivs negativa nyheter om miljöpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det menade Mattias Svensson, som i kvällens "20 minuter" menade att journalister gullar med miljöpartiet för att de har samma värderingar.

– Miljöpartiet blir välvilligt tolkade. Man måste vara självkritisk och granska sakpolitiken, sa han.

Debatten om huruvida miljöpartiet får en gräddfil istället för hård granskning, för att journalister sympatiserar med partiets värderingar blossar upp då och då. Nyligen presenterades en Sifo-undersökning som visade att det inte hade skrivits en enda negativ artikel om miljöpartiet sedan januari. Detta har givit ny kraft åt kritiken mot mediebevakningen av miljöpartiet som bygger främst på Kent Asps forskning som slår fast att miljöpartister är överrepresenterade i journalistkåren och att det avspeglar sig i rapporteringen.

"Man måste granska sakpolitiken"

I kvällens "20  minuter" debatterade Mattias Svensson, skribent på det liberala magasinet Neo med journalisten och författaren Tonchi Percan, frågan.

Enligt Mattias Svensson gullar journalister med miljöpartister för att vi tycker att de är sympatiska, vi håller med dem, men också på grund av ett journalistiskt flockbeteende.

– Men det man måste göra är att granska sakpolitiken. Till exempel får de inga frågor om försvars- eller rättspolitiken. Inte heller tillräckligt om miljön där man borde ifrågasätta dem mer, sa han.

Men enligt Tonchi Percan har överrepresentationen av miljöpartister i journalistkåren en marginell effekt.

– Man misstänkliggör en hel yrkeskår. Det är olyckligt. En annan undersökning säger att två tredjedelar av ekonomijournalisterna har borgerliga sympatier. Men det är det ingen som ifrågasätter, sa han.

"Romson och Fridolin i debatt"

Han höll inte heller med om att det inte förekommit kritisk granskning av miljöpartiet under den här perioden.

– Både Romson och Fridolin har varit och debatterat mot sina politiska motståndare i Agenda, till exempel. Dessutom är Filippa Reinfeldt med i flera tidningar där hon bara ler, sa han.

Men Mattias Svensson menade att det är märkligt av journalistkåren att inte vilja kännas vid den här överrepresentationen och dess konsekvenser.

– Är det här en ren slump i mätningen att journalister som ligger nära mp värderingsmässigt inte skrivit något kritiskt alls. Jag är förvånad över att det inte finns någon självkritik, sa han.