ÅSIKT

Ska livstid alltid dömas ut vid mord?

DEBATT

I dag röstar riksdagen om att normalstraffet för mord ska bli livstid, ett förslag som Beatrice Ask har lagt fram och som har fått stark kritik, från oppositionen, kriminologer och jurister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En av kritikerna är Agneta Börjesson (MP) som medverkar i kvällens "20 minuter".

– Det finns inget behov av hårdare straff, brotten sjunker. Dessutom fungerar det inte avskräckande, säger hon.

I dag röstar riksdagen om alliansens förslag att man ändra lagen så att normalstraffet vid mord blir livstid, istället för mellan 10 och 18 år som det är i dag.

På Aftonbladets debattsida i dag skriver advokaten Peter Althin och före detta riksdagsledamoten Alice Åström en debattartikel där de beklagar en utveckling där vi dömer fler till livstid. De uppmanar till en bred debatt om hur vi får till en kriminalpoltik som bygger på humanism och kunskap.  "En kriminalpoltik som förstrår att livstidsstraffet bygger på hämnd, inte på vare sig rehabilitering eller reparation", skriver de.

"Andelen som får längre straff blir större"

I kvällens "20 minuter" debatteras frågan. På plats i studion kommer moderate riksdagsledamoten Krister Hammarberg möta miljöpartiets Agneta Börjesson, också hon i riksdagen.

– Jag har svårt att se behovet av en ny lagstiftning. Brotten sjunker och andelen som får längre straff blir större. Vi skärpte lagen redan 2009 och vi måste låta den verka, säger hon.

Hon menar också att livsstidsstraff inte är en effektiv straffmetod. För att få ner brottsligheten är det mycket effektivare med förebyggande arbete.

– Det här är ett politiskt förslag. Alliansen tror att det är en valvinnare. När man frågar folk om de vill ha hårdare straff säger de ja, men när de sedan får läsa domar och se hur domstolarna dömer, blir de väldigt förvånade och vill inte längre ha hårdare straff, säger hon.

"För de råaste brotten ska livstid dömas"

Enligt Krister Hammarberg så handlar förslaget bara om att det grövsta brottet som man kan begå också ska straffas med lagens strängaste straff.

– För de allra råaste våldsbrotten, när du kanske dödar din fru framför dina barn, ska man dömas till livstid. Straff ska alltid utdömas efter proportionalitet, säger han.

Han menar att det inte spelar någon roll om brotten minskar, varje brott måste bedömas utifrån hur allvarligt det här.

Förslaget har också fått kritik för att det är bakåtsträvnade, att det inte bygger på kunskap och att det inte är förenligt med en humanistisk kriminalvård.

– Kriminalvården är rustad för att vara humanistisk. Det finns möjlighet till yrkesutbildning och liknande. De som pratar om att effekterna av skärpta straff tar gärningsmannens perspektiv och glömmer brottsoffret, säger han.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18

ARTIKELN HANDLAR OM