ÅSIKT

Dömd för mord – dödade Johanna

DEBATT

I dag röstade riksdagen igenom att mord ska straffas med livstid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förslaget har fått skarp kritik från forskare och jurister och i kväll drabbade Krister Hammarberg (M) och Agneta Börjesson (MP) samman i kvällens "20 minuter".

– Inget i forskningen tyder på att mordfrekvensen går ned med livstidsstraff, och rehabiliteringen blir inte bättre, sa Agneta Börjesson.

I dag debatterade riksdagen alliansens förslag om att ändra lagen så att normalstraffet vid mord blir livstid, istället för mellan 10 och 18 år som det är i dag. Förslaget röstades igenom.

Någon som välkomnade beslutet är Tuire Puolusmäki, mamma till Joahanna Puolusmäki, som mördades 2006 av sin pojkvän Juha Ruotsalainen, som precis hade släppts ut från ett livstidsstraff som hade omvandlats till ett tidsbestämt.

– Det här är bra. Det här kommer förhoppningsvis förhindra att det som hände min dotter händer andra, sa hon.

"De allvarligaste brotten ska straffas proportionellt"

Sedan Beatrice Ask presenterade förslaget för ett par veckor sedan har debatten varit högljudd. Kriminologer, jurister, och flera tunga remissinstanser som kriminalvården och BRÅ har varit kritiska. I dag skrev advokaten Peter Althin tillsammans med före detta riksdagsledamoten Alice Åström på Aftonbladets debattsajt att straffskärpningen är "ett gigantiskt kliv bakåt i historien. Det är en tragisk bild av hur repressiv och omodern svensk kriminalpolitik blivit".

I kväll bemötte Krister Hammarberg, riksdagsledamot för moderaterna, kritiken i en debatt mot Agneta Börjesson från miljöpartiet.

– Det handlar inte om antal mord. De allvarligaste brotten, när någon närstående blir mördad, ska straffas proportionellt. I dag krävs det att man dödar två personer för att få livstid. Ett människoliv ska räcka, sa han.

Men Agneta Börjesson ser inget problem med nuvaranda lagstiftning, som dessutom skärptes 2009, och undrade vad syftet med lagändringen är.

"Maxstraffen har redan höjts"

– Mordstatistiken ligger stilla. Maxstraffen har höjts så att fler får längre straff. Dessutom är det bra med tidsbestämda straff, det blir lugnt på anstalten och bättre rehabilitering, sa hon.  

Enligt henne är det här ett oseriöst sätt att plocka billiga politiska poängen på ett förslag bara för att man tror att det är en valvinnare.

– Det är inte orimligt att tro att det här är partipolitiskt. Hade man velat göra något på riktigt hade man utrett ordentligt. Man kan inte bara ändra lagar utifrån vad man tror att folk bryr sig om just nu, sa hon.

Denna anklagelse reagerade Krister Hammarberg starkt på.

– Det är oförskämt att säga så. Det finns ett grundligt material. Det har blivit fel i praxis och då måste vi ta ansvar och förändra i lagen, sa han.