ÅSIKT

Vi behöver alla hbt-kampanjer vi kan få

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har alltid fascinerats av folk som kastar bajs. Det är så otroligt meckigt, att en person måste hysa extrema känslor för att genomgå besväret. Man borde kanske känna sig lite hedrad. Men just nu känner jag mig mest öm om fingrarna efter att ha gnuggat min cykel med klorin.

När Uppdrag granskning visar på det HBT-foba mörkret som gömmer sig i kyrkans mest ovädrade kryptor visar de påpassligt nog upp bilder på samkönade vigslar i sina sociala medier. Knappast en slump. Tvärtom. En markering. En viktig sådan.

Corren har haft dragtisdag och låtit sina anställda crossdressa. De fick däremot ta på sig något ”bekvämare” när de skulle gå från redaktionen, och nästa gång meddelar tidningen att de tänker ha fantasytema. Den snarstuckna biter ifrån och förklarar att en transperson inte kan ta på sig ett ”bekvämare” liv när hen går hemifrån. Men jag vill hellre uppmuntra initiativet att bryta ner det heteronormativa trycket istället för att bara dissa per automatik bara för att det inte är helt genomtänkt genomfört. Det är också en viktig markering. Som slår lite fel. Men de försöker i alla fall. Och nästa gång kommer de kommer kombinera sin transtisdag med lite vidareutbildning i att frågan handlar om mer än en karl-i-klänning.

Pride är fantastiskt. Det är fest. Det är gala. Och det är politik. Men sommarkampanjen stöter på patrull för sina dubbla budskap. Jag ska medverka på flera Prides i sommar, bl.a. West Pride på lördag. Jag är ingen festsnubbe. Jag är inte där för att dricka, dansa och ligga utan för att förändra världen. Men om inte andra hade glammat hade jag inte haft en lika stor arena att agera på. Och hade inte den politiska arenan arbetats på i decennium hade det inte varit möjligt att fira Pride.

De olika sakerna befruktar varandra. Bokstavligen. Behöver varandra. Så låt oss inte slåss inbördes om huruvida en kampanj har humor eller inte. Vi får extrem uppmärksamhet just nu och då kan vi inte låta mörkret härska och söndra. Den ska vi istället vara glada för och använda till något smart.
 Pride gör med sin kampanj också något bra, de sätter fokus på frågan om att hatbrott fortfarande förekommer, och det gör det på ett sätt som gör att vi nu kan lyfta frågan, ex här på Aftonbladet Debatt. På så sätt måste man ju medge att kampanjen är otroligt lyckad.

För hatbrotten pågår, och alla vet att de inte är någon fest. Jag skaffade en ny cykel för några veckor sedan, och på Instagram har ni redan sett mig regnbågspimpa den. Fattar ni hur glad jag var för den. Idag hade nån skrivit "bögjävel" på den och kletat in den med bajs.

Jag blir först förbannad och grymt äcklad. Och vet ni; sen vill jag nästan börja Pridedansa; för i samma ögonblick som jag lägger ut bilden på sociala medier så ser jag vilken otrolig kraft där finns. Hur många som faktiskt tycker att vi ska ha mer kärlek i världen. Inte mindre. Oavsett vad ljusskygga religiösa ledare, brunskjortade politiker och dårar i största allmänhet säger.

Jag gläds över min digitala armé av regnbågsjedis som går bärsärk mot hatet. Tillsammans förändrar vi världen. Det går att hylla regnbågarna, utan att låta sig tryckas ner av de regntunga skyarna.

Jag tror nämligen att vi kan uppnå kärlek även genom att inte pusha ner det som inte är helt och hållet perfekt genomfört. Vi får sätta fokus på de små lyckade saker som faktiskt händer. Till och med när folk dragkingar en tisdag, om intentionen är den rätta. Det är de små kärleksfulla snödropparna som sticker genom det kyliga täcket av HBT-fobi och intolerans som ligger över Sverige och Europa. Vi kan bemöta varje eländigt ord och handling gjord i intolerans och ha det lite festligt samtidigt. Så där har Pridekampanjen faktiskt helt rätt. 
Så länge vi bemöter intoleransen vill säga. Och det ska jag göra. Jag ska bara tvätta av min cykel först.

Rickard Söderberg

FAKTA

DEBATTÖREN: Rickard Söderberg är operasångare som engagerat sig för hbtq-rättigheter på bland annat sociala medier

DEBATTEN: Tre snackisar som rör hbtq-personers rättigheter har skapat stormig debatt på sociala medier i dag. Dels Uppdrag gransknings program som sänds ikväll om präster som försöker "bota" homosexuella. Pride har presenterat en kontroversiell reklam där de uppmanar till att "festa bort hatet". Även Östgötacorrens kampanj med transtisdag där medarbetarna för en dag klädde ut sig till det motsatta könet har fått kritik för att förlöjliga transpersoner.