ÅSIKT

Kreativa protester stoppar inte nazismen

Replik: Vi måste ta tillbaka gatorna – det är det enda som fungerar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Om en månad ställs jag inför rätta för att genom psalmsång ha försökt förhindra nazister från att marschera på Jönköpings gator. För några dagar sedan var jag i Malmö i ett försök att hindra ännu ett nazistiskt möte. Jag vill att Kent Wisti och andra intresserade vet varför jag gjorde det, för jag tror att det ofta missförstås. Vi hade ingen gemensam agenda bland de kristna kamrater som slöt upp för att sjunga, utan jag kan bara tala för mig själv.
Jag ser varken vad jag gjorde i Jönköping eller Malmö som protest eller markering. Att protestera handlar om att deklarera sina åsikter inför något. Det finns ingen poäng i att deklarera sina åsikter om nazismen, för nazismens politiska verktyg är inte att sprida åsikter utan att sprida rädsla och förföljelse. Det är något våra kamrater som attackeras och ibland mördas av beväpnade nazister påminns om.

Nej, när jag satte mig och sjöng med mina vänner gjorde jag det med samma mål som jag hade i Malmö: att se till att nazisterna inte kunde hålla sitt möte. Det må ha varit en fantasifull aktionsform, men den var inte en protest.
Protester kommer inte att stoppa nyrekryteringen av nazister. Det kommer inte att hjälpa oss att få ur folk ur nazistorganisationerna. Men varje gång vi sluter upp och tar tillbaka gator, torg, arbetsplatser och skolor från dem har de ett ställe mindre de vågar visa sig på för att rekrytera. Det är inget som kräver våld, men det kräver ett målmedvetet, folkligt och lagolydigt arbete.

Isak Thomas Gerson