ÅSIKT

Stoppa vinstjakten i flyktingmottagandet

Höj Larsen (V): Regeringen hycklar om de groteska vinsterna man själv öppnat dörren för

Foto: Stefan Mattsson.
Flyktingboenden i Skåne.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Foto: Sveriges riksdag
Christina Höj Larsen.

En granskning som Svt har gjort visar att de privata bolag som anlitats för att skapa flyktingboenden i många fall redovisar hårresande vinster. I vissa företag går så mycket som varannan skattekrona till vinst – i andra är det var tredje. Samtidigt hör vi gång på gång om bostäder för asylsökande som är ovärdiga – mögel, för få toaletter, kyla och usel standard är vardag.

Denna osmakliga vinstjakt i flyktingmottagandet är möjlig av tre anledningar:

För det första saknar staten ett bra och billigt basbestånd av bostäder för det flyktingmottagande Sverige normalt har.

För det andra är det alldeles för få kommuner som tar sin del av ansvaret i flyktingmottagandet. Och för det tredje har vi en högerregering som har öppnat upp för vinstjakt i välfärden.

När det sker allvarliga humanitära katastrofer i vår omvärld och särskilt många behöver söka skydd i Sverige ställs det på sin spets: Migrationsverket tvingas förlita sig på privata aktörer som ibland bara vill göra snabba klipp på mänskligt lidande. Det är inte alls konstigt.

Det är dyrt och dåligt att handla akut istället för att planera långsiktigt. Det kan jämföras med att vi skulle springa och veckohandla på macken fredag kväll: Man tvingas ta det som finns på hyllorna oavsett pris eller kvalitet. I detta fall tvingas Migrationsverket anlita aktörer som har usel standard eller aktörer som går med så groteska vinster att de kan bygga en hel spa-anläggning för pengarna.

Vänsterpartiet presenterade i somras ett förslag för att så långt som möjligt göra oss oberoende av privata vinster i flyktingmottagandet. Förslaget innebär att en statlig bas av bostäder för asylsökande skapas genom omvandling och nyproduktion inom ett statligt fastighetsbolag. Dessutom ska samtliga kommuner enligt lag göras skyldiga att ta emot asylsökande eftersom det är helt uppenbart att inte minst moderatledda kommuner i landet inte är beredda att följa statsminister Reinfeldts uppmaning och ”öppna sina hjärtan”.

Vid humanitära katastrofer som vi upplevde under Bosnienkriget eller som vi upplever nu under det blodiga kriget i Syrien kommer vi även i fortsättningen att ibland behöva komplettera med privata aktörer. Men ett eget basbestånd gör det möjligt att välja bort de sämsta och dyraste.

Den borgerliga regeringen har under sina åtta år vid makten öppnat upp alla delar av välfärden för girighet och vinstintressen. Skattemedel från vår gemensamma skattekista som skulle gå till skolelever, gamla, sjuka eller asylsökande har slussats ut till skatteparadis eller omvandlats till spa-anläggningar och bonusar. Det har varit ett tydligt ideologiskt mål. När borgerligheten under åren konfronterats med avslöjanden om skattefria vinster till skatteparadis och miljonbonusar har det inte lett till annat än en axelryckning.

Men nu medger migrationsminister Tobias Billström överraskande att de vinster vi ser i asylmottagningen är oanständiga och att något måste göras för att ge Migrationsverket tillgång till bra och billiga bostäder. Hur regeringen vill uppnå detta är dock inte tydligt.

En sak är dock uppenbar: När högerregeringen, som gjort allt för att släppa in vinstintresset i varje sårbar del av våra liv, nu hytter med fingret åt dem som tar chansen till snabba klipp är det svårt att se det som annat än hyckleri.

Den 14:e september står Vänsterpartiet redo med förslagen som kan skapa en välfärd att lita på, fri från vinstintresse.

Christina Höj Larsen

migrationspolitisk talesperson (V)