ÅSIKT

Hur kan Alliansen vara så nöjda?

SLUTREPLIK från S efter manifesten

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Mikael Damberg (S).

Den 14 september står Sverige inför ett tydligt vägval. Ska vi fortsätta Alliansens inslagna väg med skattesänkningar och privatiseringar eller ska vi möta framtiden med en tydlig reformagenda där vi tillsammans förbättrar vårt land?

Anna Kinberg Batra och Kent Persson (M) tycks förvånansvärt nöjda. Detta trots att arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten är högre än när högerregeringen tillträdde och trots att skolresultaten sjunkit under åtta års tid.

Med vårt valmanifest söker vi svenska folkets mandat för att byta riktning. Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det gör vi genom en aktiv näringspolitik, genom att öka bostadsbyggandet och genom att investera i fler utbildningsplatser.

Socialdemokraterna möter alla unga med ett tydligt löfte. Vi kommer införa en 90-dagarsgaranti som ger alla unga arbetslösa insatser från första dagen. Inom 90 dagar garanteras alla arbetslösa ungdomar jobb, praktik eller utbildning.

Vi möter de fallande skolresultaten genom att prioritera skolan. Vi investerar i en jämlik skola utan vinstjakt. Vi avsätter resurser till mindre klasser, tidigare insatser och skickliga lärare.

Mot detta står Alliansens manifest. Ett dokument som består av väldigt många sidor, men helt saknar nya idéer.

Kinberg Batra och Persson verkar dessutom helt ha missat att deras allians i mätning efter mätning ligger långt ifrån att få en majoritet i Sveriges riksdag. Frågan är hur Alliansen tänker få igenom sina vallöften. Med vilka partier tänker man samarbeta i riksdagen?

En röst på Moderaterna är en röst på en passiv regering som hellre sitter still vid makten än presenterar idéer för hur vi bygger ett konkurrenskraftigt Sverige med fler jobb och bättre kunskapsresultat i skolan.

Vi socialdemokrater är fulla av tillförsikt inför framtiden. Sverige har råd att hålla samman och sätta jobb och skola först. Med en röst på Stefan Löfven som statsminister blir det möjligt.

Mikael Damberg,

gruppledare (S) i riksdagen