ÅSIKT

Bönder, säg vad vi fått om bakfoten

Miljöpartiets slutreplik om kycklinguppfödning

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter vår artikel om villkoren för svenska kycklingar svarar ett antal kycklingbönder att vi ska sluta hacka på dem och ta reda på fakta i stället. Dock berör de inte med ett ord vad det är för fakta i vår artikel som inte skulle stämma.

Är det till exempel inkorrekt att det får finnas 25 kycklingar per kvadratmeter i svenska kycklingstall? Eller har inte uppfödningstiden för kycklingar genom produktionsinriktad avel pressats ner till cirka 35 dagar? Ifrågasätter uppfödarna de studier som visar på benfel och andra hälsoproblem hos kycklingarna som ett resultat av avel och miljön i stallarna? Eller är det så att uppfödarna håller med om sakförhållandena, men inte om slutsatsen att det är oetiskt att utsätta djur för lidande?

Som politiker har vi inget intresse av att hacka på enskilda bönder som håller sig inom det regelverk vi har. Vår kritik är politisk och riktas mot de partier, inte minst den sittande regeringen, som accepterar ett regelverk där djur far illa. Miljöpartiet har jobbat hårt i EU-parlamentet för att stärka djurskyddsreglerna där, men vi får inte slå oss till ro och tro att allt är frid och fröjd här hemma, för det är det inte.

Inte om du frågar kycklingen i alla fall.

Helena Leander

Carl Schlyter

Göran Hådén

FAKTA

DEBATTÖRERNA: Helena Leander, riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson (MP), Carl Schlyter, fd ordförande i EU-parlamentets djurskyddsgrupp (MP) och Göran Hådén, djurpolitiskt ansvarig i Miljöpartiets partistyrelse.