ÅSIKT

SD har vunnit nu – och de struntar i dig

Jenny Bengtsson, HRF: Jimmie Åkessons parti ställer arbetare mot arbetare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket.

Björn,

Den löne- och villkorsdumping du vittnar om ser jag också, dagligen, även om jag finns i en annan bransch än du. Till min bransch kommer många arbetskraftsinvandrare och majoriteten av dem får lägre lön och sämre villkor än oss som redan finns i branschen. Jag och mina kamrater fattar också, precis som du och dina kollegor gör, att vi riskerar att bli utkonkurrerade av detta till slut. Och vi vill inte heller ha låga löner. Och vi vill inte heller ha dåliga villkor eller kass arbetsmiljö.

Men våra vägar går isär när det gäller att identifiera vad och vem det är som är problemet i den situation vi befinner oss i. Inte för en sekund har jag tänkt att det är arbetskraftsinvandrarnas fel att de får lägre löner och sämre villkor. Inte för en sekund har jag pekat ut dem - arbetstagarna - som hotet mot våra jobb, våra löner och villkor.

Jag riktar handen istället, pekande och menande, mot den nu avgångna regering som satte näringslivets vinstintressen högst på dagordningen. Jag pekar mot de skrupellösa arbetsgivare som väljer att höja sin profit genom att sänka priset för arbete och konkurrera ut oss arbetstagare mot varandra.

"När inga andra partier lyssnar så finns det en ful Gubbe där och erbjuder godis om man följer med in i bilen", skriver du. Den fula gubben är alltså Jimmie Åkesson. Han är partiledare för ett rasistiskt parti som ställer människor mot människor. Arbetare mot arbetare. Hans parti splittrar. Hans parti är ett antifackligt parti. Och ändå var allt de behövde göra att locka med ihåliga löften om förändring för att du och dina kollegor skulle följa istället för att vända er emot det näringsliv som fortsätter dumpa löner och den regering som gjorde det möjligt. Nu har de vunnit. Och Sverigedemokraterna skiter i er. De har använt er för att kunna fullgöra sin smutsiga agenda.

Medan du oroade dig över dina villkor på jobbet ville Sverigedemokraterna avskaffa medbestämmandelagen - just den lag som över huvud taget möjliggör för oss som arbetstagare att få inflytande på jobbet, organisera oss och förhandla fram bättre villkor. När du och kollegorna vände er emot arbetstagare från andra länder drev Sverigedemokraterna på om uppluckringar i anställningsskyddslagen och röstade emot rätt till heltid.

Nu är det politiskt kaos och det parti som du valde att kasta bort din röst på blockerar alla möjliga och vettiga lösningar. Vem förväntar du dig ska åstadkomma den förändring du ville ha nu? Med din röst har du nu varit med och bidragit till att varken du eller jag kommer att kunna få upprättelse på arbetsmarknaden.

Jag och mina kamrater har också yrkesstolthet. Och vi vill också ha förändring. Men vi, som kämpar mot löne- och villkorsdumping, för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och för trygga jobb och rätt till heltid kommer att få fortsätta vänta länge. Det kommer du och dina kollegor också. Vi är värda bättre. Vi är värda upprättelse.

Nu står vi här. Och solidariteten oss emellan, som är det finaste vi har och det mest överlägsna för att hålla uppe våra löner och villkor, den har du svikit.

Björn. Jag förstår din frustration. Men jag delar inte din analys och jag förlåter dig aldrig för vad du har gjort.

Jenny Bengtsson,

ordförande Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland

FAKTA

DEBATTÖREN: Jenny Bengtsson, ordförande Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland. Sjundenamn på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm i valet 2014.

DEBATTEN: I riksdagsvalet 2014 röstade 12,9 procent på Sverigedmeokraterna. En av dem, lastbilschauffören Björn Gustavsson, motiverade sitt beslut här på Aftonbladet Debatt med att Alliansen hade tillåtit öppen cabotage.