ÅSIKT

Bisarrt att låta en minoritet bestämma

Cecilia Wikström (FP): När man anpassar sig till rasisterna förskjuts spelplanen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Aftonbladet Debatt den 17/9 skriver Morten Messerschmidt från Dansk Folkeparti att det vore odemokratiskt att stänga Sverigedemokraterna ute från ett framtida samarbete och att de etablerade partierna borde göra som i Danmark och gå rasisterna till mötes.

Argumentationen är fullständigt bisarr. Under valrörelsen slutskede stod ledarna för de åtta riksdagspartierna i SVT:s slutdebatt och alla utom SD deklarerade att de stolt står bakom vår medmänskliga flyktingpolitik. I valet några dagar senare samlade dessa sju partier 87 procent av väljarnas stöd.

Varför vore det mer demokratiskt att strunta i vad 87 procent av väljarkåren vill för att gå en högljudd liten minoritet till mötes?

SD är ett parti sprunget ur nynazism och vit-maktrörelsen vars aktiva medlemmar har gått runt med nazi-armbindlar och där personer på löpande band måste lämna partiets listor för att de uttalar djupt rasistiska åsikter. Alla vi politiker måste bli bättre att lyssna till SD:s väljare och ta deras oro på allvar, men vi får inte ge upp och lägga oss platt för deras företrädares inhumana politik.

När de etablerade partierna i exempelvis Danmark och Frankrike anpassat sig till rasisterna, för låt oss kalla saker vid sitt rätta namn, så har vi gång på gång sett att det bara gjort dem starkare. Trots att konservativa UMP i Frankrike låter snarlikt Nationella Fronten röstar en fjärdedel av väljarna på Le Pen. Det enda som händer när man anpassar sig till rasisterna är att spelplanen förskjuts i deras favör. Det är detta som både Danskt Folkeparti och SD vill åstadkomma. Jag är stolt över att Fredrik Reinfeldt stod sida vid sida med oss liberaler mot dem som vill stänga våra gränser.

Våra länder tillhör de rikaste i världen och kommer så förbli. När utblottade människor är på flykt undan krig och nöd kommer till oss har vi en skyldighet att bistå efter bästa förmåga. Det är inte Sverige som ska anpassa sig efter rasisterna i Danmark, det är snarare hög tid att de rumsrena danska partierna tar tillbaka det förlorade initiativet från sådana politiker som Messerschmidt.

Cecilia Wikström

FAKTA

DEBATTÖREN: Cecilia Wikström (FP) Europaparlamentariker.