ÅSIKT

Stödet för att stoppa vinsterna är massivt

Replik från Vänsterpartiet: Även högern inser behovet av förändring

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Välfärdsbolagen i Almega försöker nu desperat skapa en bild av att svenska folket vill fortsätta låta dem plocka ut vinster. Men samtliga undersökningar som har gjorts visar på ett massivt stöd för att stoppa vinstuttagen. Den största har gjorts av SOM-institutet som visar att 7 av 10 svenskar tycker det är ett bra förslag.

I valet kan vi se att många väljare som tidigare valt S eller MP nu i stället valde V. Samtidigt tappade vi röster till Fi, ett parti som även de vill förbjuda vinster i välfärden. Sammantaget är detta en rörelse i väljarkåren som rimligen bör tolkas som positiv till ett stopp för vinster i välfärden.

Självklart hade jag hoppats att vi skulle ha ökat mer än de två mandat vi nu ökade med. Men man ska komma ihåg att S och MP i stora delar valde att kopiera vår retorik. De vill fortsätta låta bolag ta ut vinster, men i sin retorik talade de om att stoppa vinstjakten. Till och med FP pratade om att få bort riskkapitalbolagen och M såg sig tvingade att säga att deras privatiseringsfokus ”har kommit till vägs ände”.

Jag tror det finns flera anledningar till att vi inte gjorde det val vi hade hoppats på, men det handlar knappast om att människor är mindre kritiska till vinster i välfärden.

Om det finns bolag som nu tror att det bara är att köra på med fortsatta vinstuttag bör de studera det politiska läget. V har en stark förhandlingsposition.

Alla vi som vill ha en välfärd utan vinstintresse har anledning att se ljust på framtiden.

Eva Olofsson (V)

FAKTA

DEBATTÖREN: Eva Olofsson, avgående riksdagsledamot och talesperson vård- och omsorgsfrågor (V).