ÅSIKT

Vi måste gå på djupet i frågan om våldtäkter

Slutreplik från Magda Rasmusson: Riskminimering stryper kvinnors friheter

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bäste Per Hagwall, tack för ditt svar angående polisens twittrande kring en våldtäkt. Jag har dock några invändningar. För det första håller jag inte med om att skuldfrågan är tydlig från polisens sida. Att säga att en kvinnas alkoholintag bidrog till våldtäkt skickar signaler om att hon kunde undvikit detta genom att inte ha druckit.

För det andra, om vi nu ska prata om riskminimering kommer här några fler förslag:

1. Förbud mot att servera killar alkohol på krogen

2. Inte låta killar gå hem själv med en tjej

3. Uppmuntra män att ständigt ha en visselpipa runt halsen som de kan blåsa i när lusten att våldta kommer smygandes.

De flesta fattar det omöjliga i detta. Men, helt ärligt, är det inte dags att vi ställer oss frågan varför allt riskminimerande, med alltifrån överfallslarm och tips om att inte dricka, ständigt handlar om att begränsa kvinnors redan hårt reglerade frihet ännu mer?

I stället för att satsa på kortsiktig riskminimering är det dags att vi går på djupet med frågan, så alla individer kan vara fria från sunkiga föreställningar om kön.

Vi måste framför allt sluta fördumma män som om de vore oförstående djur vilket vi gör genom att skylla brott på alkohol eller krögare. Några konkreta förslag är att införa normkritisk sexualundervisning, utbilda rättssystemet i bättre bemötande av våldtäktsoffer och införa oaktsamhet i våldtäktslagstiftningen.

Magda Rasmusson,

språkrör Grön Ungdom