ÅSIKT

Vi undrar än vad som hände med min syster

Jonathan Hagelin skriver själv på dagen 38 år efter att Dagmar Hagelin försvann

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: PRIVAT
Dagmar Hagelin försvann när hon var på semester i Argentina.

Mellan åren 1976 och 1983 pågick det en hemsk militärdiktatur i Argentina, ”det smutsiga kriget”. Under denna period försvann det omkring 30 000 människor. En av dem var min syster Dagmar. I dag, den 27 januari 2015, är det exakt 38 år sedan hon fördes bort. Hennes försvinnande har varit ett familjetrauma i nästan fyra decennier då vi fortfarande går ovetande om Dagmars öde.

Jag fick aldrig möjligheten att personligen träffa min syster eftersom jag föddes sex år efter hennes försvinnande, samma år diktaturen nådde sitt slut. Jag fick lära känna Dagmar med hjälp av pappas berättelser, hans minnen och fotografier av henne. Med åren har jag blivit allt mer medveten om vår familjs tragedi. Min syster blev bortförd för att hon råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Det var en tidig sommarmorgon som hon skulle besöka sin väninna, Norma Burgos. Hon hade gripits av marinens hemliga underrättelsetjänst dagen innan men detta visst inte Dagmar när hon ringde på dörren. Hon ställdes öga mot öga med marinofficeren Alfredo Astiz och hans kommando. Dagmar tillfångatogs och fördes till marinens tekniska högskola i tron om att hon var någon annan. Dagmar var 17 år gammal och hade hela livet framför sig.

”Jag vet inte om jag älskar livet för att det är underbart eller om livet är underbart för att jag älskar det.”

Det är Dagmars egna ord som så väl beskriver den levnadsglada och energiska tonåring hon var, och detta citat bär jag med mig på min kropp i form av en tatuering.

I mars förra året var jag med då pappa efter alla dessa års väntan äntligen fick vittna.
 Det har varit svårt att komma åt de ansvariga eftersom det efter militärdiktaturens tid fanns lagar som skyddade militärerna, men när Nestor Kirchner (1950-2007) tillträdde som argentinsk president hävde han dessa lagar och detta gjorde att förövarna kunde dömas. Dessvärre är det tveksamt om vi någonsin kommer att få svar på vad som hände Dagmar eftersom de ansvariga och dömda militärerna tiger för att skydda varandra.

Sedan dagen då Dagmar fördes bort har vår familj fått ett stort stöd från svenska ambassaden, medier och svenska folket. Jag har återberättat händelsen många gånger då människor i min närhet, som lärare, kollegor och andra utomstående, förknippat mitt efternamn och ursprung med Dagmars fall. Det värmer att veta att det finns så många som ger sitt stöd.

Att efter alla dessa år hitta Dagmar vid liv känns som en omöjlighet och det är vi väl medvetna om. Det vi önskar är att få veta vad som verkligen hände och att få hem hennes kvarlevor. Vi vill ge henne den viloplats hon förtjänar.

Jonathan Hagelin

ARTIKELN HANDLAR OM