ÅSIKT

Varför ska de som redan har få ännu mer?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vilket ramaskri det blir när regeringen vill minska de välbeställdas privilegier. Det låter som om en minskning av rot- och rut-avdragen kommer att leda till fullständig katastrof. Vad är det som är bra med att de som äger sin fastighet eller bostad får bidrag för att öka sin förmögenhet, genom renoveringar och tillbyggen? För de som bor i en hyreslägenhet finns inte den möjligheten och den som äger en hyresfastighet kan inte få rotavdrag.

När rot infördes 2009 var det lågkonjunktur på byggmarknaden men nu är det annorlunda. Kan de som köper hus och lägenheter låna flera miljoner till detta köp, kan de också låna till renoveringar. För tid sedan visades ”Uppdrag granskning” hur det genom planerade bedrägerier flyttades kostnader för material till arbetskostnader, det som man får rotavdrag för.

Rotavdrag gäller även de som har hus eller egenägd lägenhet utomlands.  Varför ska hyresgäster, de flesta pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna, bidra till förmögenhetsutvecklingen hos dem som redan har en god ekonomi?

Larmet går nu från Moderaterna och Centern, att svartjobben kommer att öka. Betraktar dessa båda partier svenskarna som ett oärligt och fifflande folk?

Även rutavdraget behöver sänkas, eller avskaffas för de som inte är pensionärer. Människor mitt i livet kan själva betala sin rengöring, eller själva att städa. Privilegiesamhället måste avskaffas på alla håll och kanter.

Kurt Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM