ÅSIKT

Anständiga politiker står för allas lika värde

Debattören: I dag tycks allt ha en prislapp – även en människa

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LÄSARDEBATT. Jag är ingen journalist, politiker, proffstyckare, eller namnkunnig kändis. Jag är en helt ­vanlig väljare som är ledsen och känner mig sviken av hur Sverige ser ut och låter i dag. Jag är social­demokrat sedan barnsben. Uppvuxen i Norrbotten. Jag har alltid fått höra att alla människor har lika värde, att det är självklart.

Jag finns på sociala medier och ser vad som pågått ett tag och fortfarande händer. Ansvaret har gått från valurnorna till politikerna men sedan tillbaka till människorna, till mig. Ni pratar bara om pengar. Allt har en ­prislapp i dag. Vad kostar en ­flykting? Eller rättare sagt: vad är en människa värd? Fy fan.

Jag känner inte igen en del av mina släktingar och vänner längre. Jag tar fajten, jag debatterar, resonerar och försöker att värna det viktigaste vi har. Jag säger att promillen flyktingar som flyr hit, från IS, från mord, död och slakt inte kan kallas för ”parasiter” eller ”­terrorister”. Det slutar med att min kusin säger ”dra åt helvete din fascist”.

Jag känner mig sviken av S, mitt parti. För att ni har glömt att alla människors lika värde är hörnstenen i vårt svenska samhälle och i demokratin.

Jag känner mig sviken av MP, M, V, C, FP och KD för att ni gjort samma sak. Vården, välfärden, miljön, jämställdheten, skolan, skatterna, rot och rut. Detta ­betyder ingenting utan oss, utan människorna. Det är dags att ni ser oss som finns här, de som kommer hit och de som flyr undan döden. Det enda anständiga en stolt svensk politiker kan göra.

Fredrik Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM