ÅSIKT

Hårdare straff löser ingenting

Replik från "Ingen Människa är Illegal" om flyktingkatastrofen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. ”Vi behöver agera med kraft för att bekämpa den hänsynslösa människosmuggling som i dag präglar de olika vägarna till Europa”, skriver tre ledande moderater.

Nej det behöver vi faktiskt inte. Hårdare straff kommer inte att göra smugglarna mindre hänsynslösa, högre risk innebär högre pris i detta sammanhang. Ju svårare det blivit att ta sig in i Fort Europa desto högre har både de mänskliga och monetära kostnaderna blivit för flyktingarna. Smugglarna är entreprenörer som vill ha stor utdelning för att ta chansningen att investera på högriskområden. Tar vi bort risken, alltså de militariserade yttre gränserna och transportörsansvaret, så försvinner de mest skrupellösa aktörerna, de som bara vill tjäna pengar.

Låt oss vara ärliga om varför de där människorna dog. De dog på grund av att det inte fanns någon laglig väg in och genom Europa. Deras enda chans var att lägga sina liv i smugglarnas händer.

Det är en av vår tids största paradoxer att alla har rätt att söka asyl, men att nästan ingen kan nyttja rätten utan att först behöva korsa gränsen till asyllandet illegalt.

Det är inte bara ansvarslöst utan ryggradslöst att lämna flyktingarna att dö vid våra gränser medan Europas rikaste länder tjafsar om vem som ska behöva ge dem skydd. Vi har inte tid att debattera hur många år en flyktingsmugglare borde sitta i fängelse. 

Det är sant, flyktingarna borde inte behöva åka överfulla lastbilsflak eller gummibåt – de borde få varsitt säte i en vit buss, eller åtminstone möjlighet att köpa biljett och resa som vem som helst från den rika delen av världen. De borde få röra sig som fria människor och inte packas som boskap. Men några förslag i den riktningen hör jag inte från Moderaterna.

Therese Johansson

Aktiv i Nätverket Ingen Människa är Illegal Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM