ÅSIKT

Hyckleri eller okunskap från Birgitta Ohlsson?

Replik från Malmöcentern om flyktingkrisen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Niels Paarup-Petersen.

REPLIK. "Vi riskerar ett scenario, där land för land i EU åter trycker flyktingströmmen neråt mot Balkan parallellt som länderna vars gränser vetter mot Syriens stänger inne utsatta syrier i landet."

Så skriver Birgitta Ohlsson och hon har helt rätt. Men det är bedrägligt att beskriva det som ett scenario som kanske kommer bli verklighet. Det är ett scenario som svenska riksdagen med Liberalernas stöd medvetet har startat.

När Liberalerna tillsammans med en majoritet i riksdagen röstade för att införa id-krav startade man en europeisk kapplöpning om att stänga gränser.

När Sverige, Danmark och Tyskland stänger sina gränser, ökar pressen mod länderna i det sydliga och sydöstra Europa. Som i sin tur stänger EU:s yttre gränser medan EU betalar Turkiet som tagit emot miljontals flyktingar, för att agera gränsvakt.

Det vet Birgitta Ohlsson. Men hon väljer att låtsas som om vindarna som fått de europeiska värderingarna att yra runt inte underblåsas av hennes eget parti. Det är hyckleri.

Var var Birgitta Ohlssons kritik när Liberalerna valde att bidra till att stänga Fort Europa? Varför röstade hon inte, som Centerpartiet, emot i riksdagen den 17 december? Inte en enda kommentar till varken regeringens eller Liberalernas förslag har synts från annars så verbala och aktiva Birgitta Ohlsson.

Ser inte Birgitta Ohlsson sammanhanget mellan Europas agerande och det som händer i Syriens grannländer? Förstår hon inte att för varje dörr vi stänger i Sverige är det också en dörr som stängs mot Syrien?

Eller ser hon kanske sammanhanget och valde just därför att vara frånvarande från omröstningen den 17 december?

Antingen har Birgitta Ohlsson, som jag i vanligt fall har stor respekt för, inte förstått konsekvenserna av att stänga Sveriges gränser för flyktingar utan id-handlingar – eller så hade hon inte modet att rösta emot det enskilda svenska förslag som bidragit mest till att de 12 000 syrier hon skriver om – och många fler framöver – är fångade i helvete.

Jag vet inte vad som är värst.

Niels Paarup-Petersen

Politisk talesperson, Malmöcentern (C)