ÅSIKT

Rikta kritiken mot våldets upphovsmän

Replik från Israels ambassadör om "gatuavrättningar"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Israels ambassadör Isaac Bachman.
DEBATT

REPLIK. Utrikesminister Margot Wallström har själv konstaterat att hon blivit missförstådd och inte kan se att det skulle finnas några bevis för de så kallade ”gatuavrättningar” i Israel som diskuteras i artikelförfattarnas text.

Det är inte bara naivt utan också djupt ohederligt att antyda att motiven bakom de dussintals terrordåden skulle vara ”personliga tragedier”  – artikelförfattarna kan knappast vara omedvetna om den enorma hets mot judar och israeler som dagligen äger rum i media och skolor under Palestinska myndigheten eller de oreserverade hyllningar som kommit knivmördarna till del. Till och med barnprogram glorifierar knivdåden.

En rakryggad hållning för människovärdet skulle innebära att man i den svenska offentligheten intresserade sig för terrorns offer och reservationslöst fördömde terrorhandlingarna i stället för att relativisera dem. För artikelförfattarna räcker det tydligen inte att låta terroroffren komma i andra hand – också offrens möjligheter att försvara sig skall begränsas in absurdum.

Att terrorister under pågående knivattacker mot försvarslösa civila medborgare oskadliggörs för att om möjligt förhindra massmord är inga ”gatuavrättningar”. Det är vad svensk polis senast gjorde under knivattacken i Trollhättan och med rätta berömdes för, under omständigheter som officiellt definierades som ”terrorism”.

De enskilda omständigheterna i varje fall undersöks noga inom ramarna för det israeliska rättssystemet för att man skall försäkra sig om att försvarhandlingarna varit befogade och om så inte skulle vara fallet går man givetvis vidare rättsligt. Också människorättsorganisationernas yrkanden undersöks rättsligt.

Liksom artikelförfattarna välkomnar Israel som Mellanösterns enda demokrati Sveriges engagemang för människovärdet. Detta engagemang bör dock gälla också israelers mänskliga rättigheter och innebära ett kompromisslöst fördömande av de militanta våldsideologier som tillåts växa sig starka inte minst under den palestinska myndigheten.

Det är svårt att förstå varför det ständigt är det demokratiska Israels försvarsåtgärder som kritiseras, inte våldets upphovsmän bland Israels grannländer och terrororganisationerna.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige