ÅSIKT

Debatt var viktigt – för vanligt folk

Replik från Lennart Persson och Janne Josefsson

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Johan Ingerö från Timbro tar till orda och gråter över politiker som inte får tala till punkt och som inte får sitta ifred på ”Debatts” läktare för vanliga människor som inte kan uppföra sig.

Ingerö är en värdig representant för den mediala societet som konsekvent sablar ner program som ”Debatt”.

Och det är minsann inga vanliga små samhällsmedborgare vi snackar om här. Nej, det är crème de la crème när det gäller opinionsbildare. De har oftast en tankesmedja, som Ingarö, i ryggen. Eller kanske en egen spalt i nån tidning. De kan också ha eget tv-program eller ledarsidan i nån av våra stora tidningar. De har alla det gemensamt att de har fri tillgång till en stor scen där de alltid får ut sitt budskap. De är minsann inte beroende av att public service ska förse dem med en arena där de tvingas sitta sida vid sida med undersköterskor, invandrare, lärare, städare, snickare, studenter, bönder eller andra och på lika villkor argumentera för sin sak.

Och det är väl just där Ingarö går vilse. Han förstår inte, och vad värre är han inser inte, ”Debatts” funktion. Det här var ju SVT:s enda forum för diskussion där vanliga människor kan möta makthavarna. Det gör de ingen annanstans i public service-tv. ”Agenda” är ett utmärkt program, men det är knappast där en undersköterska kan ställa en minister till svars. Det är inte heller där den lilla människan har chans att öga mot öga möta och diskutera med den beslutsfattare som gjort livet surt för henne.

Och det är just därför ”Debatt” har varit ett så viktigt program.

Vi har tillsammans gjort hundratals debattprogram i svensk tv de senaste 15 åren, kanske fler än några andra och har naturligtvis mött den här typen av kritik. Och den kommer nästan alltid från just personer som Ingerö.

Den här medieeliten ogillar ”Debatts” folklighet. De vill i stället ha fina samtal mellan fina, välartade människor. Inga känslor, inga höjda röster, ingen upprördhet, inga tuffa möten mellan hög och låg, bara fint och snyggt ska det vara. Som en egen liten exklusiv klubb där vanliga människor inte är välkomna. Folket ska bara sitta utanför och begrunda allt det kloka som Ingarö och hans kompisar snackar om. Ett slags folkförakt förklätt till krav på anständig och god samtalston i samhällsdebatten.

Men nu är ”Debatt” borta, saligt i åminnelse, och det har varit ett viktigt program – för vanligt folk.

Lennart Persson

programledare 2001–2006, hösten 2015

Janne Josefsson

programledare

2008–2009, hösten 2015