ÅSIKT

"Fäjsbok" inget nytt för en bondgrabb

Läsare: En sån bok hade vi ute bland korna i ”fäjset”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LÄSARDEBATT. Facebook – det är väl inget nytt, säger en gammal bekant, bondgrabb från Hälsingland. Så här berättar han:

En sån bok hade vi hemma ute i ”fäjset”. Så kallade vi det som nu benämns ladugård. Ute i den hade vi ”Fäjsboka”. Hur som helst i den där boka skrev vi upp allt som rörde våra kor, eller som vi sa: ”kornene” eller ”kräkene".

"Kom ihåg och ta in boka när du stökat färdigt”, brukade bondmoran säga åt den som gick ut i ”fäjset”. Vi skrev upp allt som ”kornene” åt och vad dom drack och det är väl det man gör i det där som kallas Facebook nu för tiden. 

Ibland var det dags för brunst och betäckning, rop efter en tjur – och efter det graviditet och födsel.  Sånt var vi väldigt öppna med. Det skrev vi om i ”boka”.

Men det är väl lika på Fejan eller hur? Fast då står det väl lite mer än i våran ”fäjsbok” och kanske lite mera inlindat och med snygga foton.

Skitsnack höll vi också på med på min tid. Djurens avföring och dess konsistens skrev vi mycket om i "Fäjsboka".  Vi såg i det som kom ut hur djuren mådde.

Vi mockade ut rukorna i dyngrännan innan de åkte ut på gödselstacken.  På Facebook hamnar väl dyngan i kommentarsfältet? I det kan man av mängden galla se hur  producenterna mår. Ibland ser de ut att vara riktigt sjuka.

Så det där med  Fäjsbok är inget nytt för mig, det har vi haft sedan Sundsvall brann, avslutar min bekant. Ibland tror jag han överdriver lite!

Sören Svensson