ÅSIKT

Det här skulle aldrig hänt på pappas tid

Foto: HASSE SUNDBERG
Kommunalarbetareförbundet håller kongress 1973. Bengt Blomdahl, debattörens far, har nyss valts till ny ordförande för Svenska Kommunalarbetareförbundet.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LÄSARDEBATT. Skandalerna kring Kommunal som nu uppdagas i Aftonbladet är en annorlunda och märklig känsla, och det är faktiskt befriande att min pappa Bengt Blomdahl inte lever och behöver uppleva detta.

Han arbetade på Kommunal från slutet av 1940-talet till slutet av 1970-talet. Han var ombudsman, studiesekreterare, andre förbundsordförande och ordförande. Dessförinnan var han som grovarbetare aktiv lokalt i facket.

Min pappa arbetade engagerat och intensivt för fackföreningsrörelsen.

Jag såg inte mycket av honom när jag var liten på 1950-talet, eftersom han oftast var kursledare på Brunnsvik- och Runö-skolorna.

På den tiden ägnade fackföreningsrörelsen sig åt bildnings- och utbildningsverksamhet för medlemmarna. Nu tycks inriktningen vara en annan!

I början av 60-talet blev min pappa erbjuden en lägenhet på Sveavägen. Vi bodde i Årsta och jag minns hur upprörd han blev över detta. För honom var det självklart att med hetta tacka nej till ett sådant erbjudande, vi skulle inte gå före eller få särskilda förmåner på grund av hans arbete.

Jag kan inte föreställa mig att Bengt och hans arbetskamrater, som till exempel Lillemor Arvidsson, ens skulle nuddat vid tanken att ett fackförbund skulle ägna sig åt vinhandel och lyxrestaurangverksamhet och hejdlöst festande.

Och på kursgården Marholmen dessutom, som ju ska finnas till för medlemmarna.

Ragnhild Blomdahl

ARTIKELN HANDLAR OM