ÅSIKT

Dags att stoppa alla ”sköna vänstersnubbar”

Debattören: Är inte kulturens fel att du tafsar, det är ditt eget

Karin Pihl.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. På Aftonbladets debattsida (16/1) gör vänsterpartisten Måns Vestin offentlig avbön. Under en blöt kväll när han ”kände sig som kungen på dansgolvet” råkade han nämligen tafsa på en tjejs rumpa.

Varför gjorde han det? För att han är en slusk som inte kan kontrollera sina drifter? Nej då. Det är egentligen inte hans fel. Han är ju, skriver han, ”både vänster och feminist”, och vi vet ju alla att goda vänstersnubbar egentligen respekterar kvinnor. Det är bara det att sociala normer och svensk kultur uppmanar män till att ofreda kvinnor. 

Vestin själv hade dock den goda smaken att skämmas efteråt, till skillnad från alla andra svenska män, som han säger sig veta inte upplever någon skam efter att ha tagit sig sådana friheter. Åh, du skämdes efter ditt tafsande! Vad förväntar du dig? En applåd? Ett hedersutnämnande av Gudrun Schyman?

Eller? Anser de flesta svenska män att det är acceptabelt att tafsa och våldta? Antagligen inte. Vestins artikel säger mer om honom själv och hans umgänge, än om svenska normer i allmänhet. Det är nämligen inte norm att utsätta kvinnor för sexuellt våld. Snarare ses det av de allra flesta som djupt omoraliskt. Det är därför det enligt lag är straffbart.

Måns Vestin är inte ensam i sin kategori. Jag är antagligen inte den enda som har erfarenhet av sköna vänstersnubbar som ursäktar sitt sviniga beteende genom att hävda att de faktiskt är feminister, men att det är svårt att respektera kvinnor eftersom kulturen gör dem till viljelösa offer som bara måste använda härskartekniker, eller kränka kvinnors sexuella integritet. Själva har de inget individuellt ansvar.

Nej, Måns Vestin. Det är inte kulturens fel att du tafsar, det är ditt eget. Att du är vänster och feminist, och skriver snyftartiklar i Aftonbladet där du basunerar ut din egen godhet, gör dig inte till en bättre människa. Du är en lika god kålsupare som alla andra tafsarmän där ute.

Karin Pihl

Låtskrivare i popbandet Borgerlig Skymning

ARTIKELN HANDLAR OM