ÅSIKT

Nej, ’vänstersnubbar’ inte godare än andra

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vi måste kunna tala om det. Sviniga snubbar finns överallt, skriver Måns Vestin i en slutreplik.

SLUTREPLIK. Varje man har ett ansvar att inte begå övergrepp. Så även jag. Därför skäms jag. Därför var det så svårt att erkänna.

Samtidigt måste vi kunna resonera om varför så många män gör så här. Hur kom mellanstadiegrabbarna på att de skulle jaga tjejerna? Hur kommer män på tanken att köpa sex? Varför får killar för sig att trycka sig mot tjejer på dansgolvet? Någonstans kommer alla de här idéerna ifrån. Det är ett mönster och en kultur som vi är skyldiga att motverka.

Karin Pihl har rätt i att alla tycker illa om övergrepp. Men varför händer det då hela tiden? Enligt SCB har två av tre kvinnor någon gång utsatts för sexuellt våld. Två av tre! Ändå tror många att just deras umgängeskretsar är fria från förövare. Det här är en motsägelse i vårt samhälle som vi måste prata om.

Jag tog exempel från hela min uppväxt – mellanstadieklassen, studentkollektivet, IT-kollegorna och mig själv. Därför är det är tråkigt att Pihl reducerar problemet till mig och mitt umgänge. Det har varit ett mönster i alla miljöer jag befunnit mig i.

Pihl tror att jag menar att ”vänstersnubbar” är godare än andra. Tvärtom – jag skrev att jag var vänster för att belysa att det här händer i alla kretsar. Sviniga snubbar finns överallt. Att inte låtsas om detta, eller att bara prata om dem när de är invandrare, leder oss inte framåt.

Det är lätt att peka finger och säga "tala för dig själv, inte för alla män". I stället borde vi lyssna på alla kvinnor där ute, som berättar samma historier: Det här händer. Hela tiden.

Måns Vestin

Ledamot i Vänsterpartiet Storstockholms antirasistiska utskott