ÅSIKT

Jag garanterar – vi tar inte ut en krona i vinst

Conni Jonsson, EQT: Den centrala frågan för oss är alltid kvalitet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Hej Göran och Magnus!

Och tack för ert debattinlägg.

Ni vet säkert att jag som ordförande i EQT inte kan svara på frågor som handlar om den dagliga verksamheten i AcadeMedia, det måste bolagsledningen göra.

Så fungerar det i alla de cirka 65 bolag som EQT äger.

Men jag kan garantera att under de drygt fem år som EQT ägt AcadeMedia, så har styrelsen aldrig ställt elevers behov och vinstfrågan mot varandra.

Den centrala frågan är alltid kvalitet.

Jag kan också garantera att EQT inte tagit ut en enda krona i vinst. Allt har stannat i företaget och använts till verksamheterna.

Vår ägarmodell går ut på att bygga kvalitetsbolag, och AcadeMedia är ett bolag vars utveckling vi är väldigt stolta över. Lärartäthet är inte detsamma som garanterad ökad kvalitet, det har forskningen visat. Det viktiga är att låta välmotiverade lärare få verka just som lärare.

AcadeMedia gör massor för att säkra kvaliteten i alla verksamheter, från förskolor till vuxenutbildningar. Till exempel har bolaget under EQT:s ägarperiod utvecklat ett av Sveriges förmodligen bästa kvalitetssystem, AcadeMediamodellen. Kvalitetsarbetet bekräftas även av Skolinspektionen som i en rapport 2015 framhöll Vittra och Pysslingen, som ingår i Academedia, som förebilder.

Transparens är också en del av EQT-modellen. Varje år ger AcadeMedia ut en omfattande kvalitetsrapport, där bolaget visar omvärlden både styrkor och svagheter. Såna rapporter görs även på verksamhetsnivå.

Över 60 000 förskolebarn, grundskoleelever och gymnasister kommer varje dag till någon av AcadeMedias verksamheter, och antalet fortsätter att öka hela tiden.

Det är ett aktivt val som dessa familjer gjort. Elevresultaten är höga, och de årliga medarbetarenkäterna visar också gott resultat. Det är vi både stolta och glada över.

AcadeMedia har också som privat företag kunnat agera snabbare än många andra i flyktingkrisen. Bland annat kontaktade Academedia 40 av de kommuner där de verkar, för att att erbjuda hjälp inom allt från undervisning till övernattningsplatser.

Det är ingen hemlighet att svensk skola står inför stora utmaningar. En majoritet av svenska folket vill kunna fortsätta att fritt välja förskola och skola till sina barn. Då behövs det en mångfald av skolor, såväl kommunala, stiftelsedrivna som privata. Finns det mycket att välja på, så vinner den som är bäst. Då måste alla andra vässa verksamheterna och även de bli ännu bättre, vilket alla elever vinner på. 

EQT har självklart inget att vinna på att bygga dåliga bolag – vi vill ju att de pensionsförvaltare och andra som idag investerar, ska fortsätta att tycka att vi gör ett bra jobb. På samma sätt har alla skolor alla anledningar att försöka lösa problem som uppstår och bli riktigt bra på lång sikt, helt enkelt eftersom föräldrar och elever inte kommer att välja dåliga skolor. 

Bästa hälsningar

Conni Jonsson

ordförande EQT

ARTIKELN HANDLAR OM