ÅSIKT

Vinsten trillar in när ni säljer skolorna

Slutreplik om Academedia och vinster i välfärden

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

SLUTREPLIK. Hej Conni och tack för att du tog dig tid att svara på vårt brev om riskkapitalbolag, vinst och skolor. Vi bad dig svara på sex frågor: om bland annat lärartäthet, lärarlöner, speciallärare, din höga lön, om riksdagens beslutanderätt och betygsinflation. Frågor som vi visade hade koppling till vinstkraven.

Tyvärr svarar du bara på en av de sex frågorna, den om lärartäthet. När du skriver att lärartäthet inte är detsamma som ökad kvalité så kan vi delvis hålla med: det ena leder inte automatiskt till det andra. Här hänvisar du till vad forskning kommit fram till. Men vad säger forskningen till exempel om höjda lärarlöner och att eleverna är med och sätter lärarnas löner?

Vi missunnar inte dig eller EQT att fortsätta ta era risker och tjäna stora pengar på era 65 bolag. Utom i ett enda fall: Skolor ska inte drivas som vinstgenerarande företag. När du tar upp skolorna i Academedia som vilket bolag som helst av de 65 EQT-ägda företagen visar du på just det som vi och majoriteten av skattebetalarna tycker är fel.

Du kan inte mäta kvaliten på skolor på samma sätt som du mäter det upplevda värdet på en charterresa, enligt ”nöjd-kund-modell”.

Du skriver vidare till oss att ”vi vet säkert” att du inte kan svara på frågor som rör verksamheten i dessa bolag, inklusive de enskilda skolorna. Nej, det vet vi inte! Vi trodde att alla medborgare har rätt att ha åsikter om hur de skattefinansierade skolorna fungerar i dag.

Du skriver att du kan ”garantera att EQT inte tagit ut en enda krona i vinst” att allt stannat i företaget och använts till ”verksamheterna”. Det är ju just så som så kallade riskkapitalbolag tar ut sina vinster; du och EQT har använt 100-tals miljoner av skattefinansierade skolpengar för att bland annat köpa upp och utvidga er skolverksamhet. När ni nu säjer Academedia kommer vinsterna att ramla in. Allt ni har gjort är egentligen att göra om en del av resurserna som borde ha gått till elevernas utbildning till vinst åt EQT:s investerare.

Vi är övertygade om att skolan och annan myndighetsutövning, t ex domstolar och polis, inte bör ägas av vinstdrivande företag. Det enda land förutom Sverige som infört vinstmodellen för skolorna var Pinochets Chile. Nu har chilenarna dragit slutsatserna av detta misslyckade experiment och avskaffar den modellen. Vi anser att Sverige nu bör göra samma sak.

Med vänlig hälsning.

Göran Drougge

Magnus Ekblom

ARTIKELN HANDLAR OM