ÅSIKT

Kommer VW undan med skattebrott?

Bilägare: Jag slipper betala skatt trots att min bil inte är en miljöbil – och staten blir lurad

Debattören köpte en köpte en Skoda Jeti Greenline – och trodde att han köpte en miljöbil.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. För tre år sedan köpte jag en Skoda Jeti Green Line 2012 diesel. Den var klassad som miljöbil och därmed skattebefriad de första fem åren.

Eftersom Skoda utrustats med Volkswagenmotor så innebär detta att motorn i min bil har en programvara som gör att avgasvärdena tillfälligt förbättras vid test medan de vid vanlig körning är höga.

Det är alltså ingen miljöbil. ”Green Line” är falsk varubeteckning.

Efter att detta bedrägeri avslöjats har jag nu fått ett brev från Skoda där de meddelar att de tänker installera en ”mjukvaruuppdatering av motorns styrenhet och montering av en så kallad ’flödesriktare’ framför luftmassemätaren”.

Det ska ta en timma att göra.

I informationen från Skoda finns inga uppgifter om vad denna montering i praktiken kommer att innebära för bilens utsläppsvärden.

Nu undrar jag följande:

Eftersom bilen klassats som miljöbil har jag och alla andra Volkswagen-, Skoda- och Audiägare sluppit att betala bilskatt i fem år. Jag har svårt att se annat än att det är Volkswagen som är skyldig till detta grova skattebrott – det måste ju handla om miljontals kronor.

Vad gör ekobrottsmyndigheten åt detta? Hittills har jag inte hört ett endaste litet pip. Finns det således en gräns där ett grovt skattebrott blir så grovt att man slipper påföjld?

Det andra jag undrar är om verkligen Volkswagen ska komma undan med att ha lurat skjortan av oss bilägare som velat vara miljövänliga i vårt bilval. Man fattar ju hur de resonerat: Vi lurar miljömupparna med en egen variant, ”Green Line” haha, och fixar lite med programvaran så tjänar vi pengar på dom också!

Hans Hallerfors

Redaktör