ÅSIKT

Med gränsbevakning värnar vi asylrätten

Slutreplik från Cecilia Wikström om flyktingkrisen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Cecilia Wikström.

SLUTREPLIK. Malin Björk försöker framstå som den enda i hela EU som värnar en human flyktingpolitik. Faktum är att jag i åratal samarbetat väl med Björk och andra ledamöter från olika politiska grupper som värnar asylrätten i Europa.

Björk vet att jag delar hennes syn att det är en självklar rättighet att kunna söka asyl i Europa vid vår yttre gräns. Ett stärkt gränsskydd handlar naturligtvis inte om att vilja stoppa flyktingar från att ta sig till Europa utan om att se till att mottagandet kan ske under ordnade former med respekt för de lagar och regler som vi demokratiskt kommit överens om.

Bara under 2015 har den av Vänsterpartiet så avskydda europeiska gränsbevakningsmyndigheten Frontex räddat över 120 000 människor från att drunkna i Medelhavet. Till skillnad från vänstern som alltid fördömer Frontex, så stöttar vi Liberalerna dessa insatser. Att låta påskina något annat är faktiskt direkt oseriöst.

Skillnaden mellan liberaler och vänsterpartister handlar inte om huruvida vi vill värna asylrätten. Det vill vi båda, utan om hur vi ser på EU:s migrationspolitik.

Vänstern vill inte ha någon europeisk gränsbevakning. Frågan är då vad de vill ha? Ska vi montera ned Schengen och återinföra 28 nationella gränser? Skulle det göra det enklare för flyktingar att få skydd i Europa? Skulle Björk verkligen föredra att mötas av grekiska och bulgariska gränspoliser i stället för Frontexpersonal som är utbildade i både asylrätt och mänskliga rättigheter?  Eller vill V helt enkelt inte ha någon gränsbevakning alls, med allt vad det skulle innebära i form av inflöde av illegala vapen, narkotika, förfalskningar och traffickingoffer?

Är grundpremissen från vänstern att vi helt ska avskaffa all gränsbevakning, så finns det ingen större poäng i att diskutera hur den ska organiseras. Delar de i stället Liberalernas grundpremisser om att det är värt att bekämpa inflödet av narkotika, vapen trafficking och så vidare, i stället för att bekämpa flyktingar, så måste fungerande gränskontroller finnas på plats.

Det blir en mer effektiv och ändamålsenlig kontroll av EU:s gemensamma yttre gränser om vi sköter den tillsammans. På så vis kan vi säkerställa att asylrätten värnas, att narkotika och vapen stoppas och att människor som befinner sig i nöd till sjöss faktiskt kan räddas.

Det handlar inte om att bygga en europeisk superstat, utan om att hitta effektiva lösningar för praktiska problem. Asylrätten har i dag tillräckligt många verkliga fiender och vi som vill värna den borde snarare hålla ihop i denna fråga. Oavsett hur Björk och V anser att man bör organisera gränsskyddet hoppas jag därför att vi kan fortsätta arbeta tillsammans för att värna asylrätten.

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (L)

ARTIKELN HANDLAR OM