ÅSIKT

För er handlar det aldrig om strukturer

Slutreplik från Amanda Schulin om hycklande feministmän

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Amanda Schulin.

SLUTREPLIK. Tack för din replik Antonia. Det framgår med all säkerhet att jag är arg på en specifik person, och det är helt okej. Det är jag. Det betyder inte att jag inte kan se det som hänt mig i ett större sammanhang.

Självklart kan även kvinnor vara antifeminister, eller hycklande feminister. Som socialdemokrat tror jag vi alla är del av strukturer som det är lätt att falla in i. Det tror sällan moderater, som liksom du hävdar att det handlar om enskilda individer.

Jag ska berätta en sak, jag föredrar en icke-feministisk karriäristisk moderat framför en hycklande ”feministisk” vänstersnubbe alla dagar i veckan. För det är inte vilket epitet du sätter på dig själv som är viktigt. Alla tror inte att strukturer existerar, och gör man inte det ligger det antagligen inte nära till hands att kalla sig feminist. I en demokrati står det var och en fritt att välja ideologi och världsåskådning.

Men om  man tror att strukturer existerar och tror att personer med vissa attribut besitter mer makt i ett ojämlikt samhälle. Då tycker jag det blir hyckleri att aldrig i något sammanhang vara beredd att avstå lite av den makten för det man enligt egen utsago tror på.

Detta kan appliceras på mycket, inte bara hycklande feminister. Vita antirasister, till exempel, som vill att icke-vita ska få mer plats men själva inte är beredda att avstå något av sina egna privilegier, någonsin. Vi har alla anledning att rannsaka oss själva ibland.

Ja, jag tror på kollektivism. Jag tror inte att vi existerar i ett vakuum oberoende av varandra. Det betyder inte att det inte finns individer, men det är på kollektiv, strukturell nivå som vi faktiskt kan förändra samhället. Där har både kollektivet och individen ett ansvar.

Och nej, jag är inte förvånad över att vänstersidan inte alltid lever som den lär. Högerns totala strukturblindhet, däremot, oavsett hur många ”anekdotiska exempel” som föreligger. Den upphör aldrig att fascinera mig.

Amanda Schulin

Politisk sekreterare för Socialdemokraterna och feminist

ARTIKELN HANDLAR OM