ÅSIKT

Tramsa inte bort risken med porr

Debattören: Att inte inse faran med porrkonsumtion visar på uselt omdöme

Foto: ANDREAS BARDELL
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Paula Jacobsson.

REPLIK. Emma Frans & Per Köhler bagatelliserar problematiken med porrkonsumtion. Varför?

De menar att vetenskaplig grund saknas för att kalla den beroendeframkallande och drar slutsatsen att det därför inte finns anledning att varna för de problem som hög porrkonsumtion kan leda till.

Många drabbas av ett tvångsmässigt konsumerande av porr vilket påverkar deras relationer, värderingar och sexuella prestationer samt leder till bland annat impotens och känslomässig avtrubbning. 

Att bagatellisera detta bara för att det ena kliniskt kallas beroende och det andra kallas tvång, är hårklyverier och visar på ett uselt omdöme.

De menar att en jämförelse med beroenden av andra slag är ”trams”.

För medvetna människor i balans är även beroende av alkohol "trams". Vi som inte har problem med beroende kan därför utan problem ta ett glas vin, eller flera utan att på något sätt riskera beroende. Det innebär dock inte att människor inte kan bli beroende av alkohol.

Ingen har tydligen ännu insett faran med vad porrtillgången kan göra med våra barns ännu inte helt utvecklade hjärnor och känslomässiga status. Är det också trams?

2010 skrev jag boken "Det Kåta Hjärtat" som diskuterar och reflekterar över sex, kärlek och porr i dag, om hur det påverkar oss, samhället och individen. Jag ifrågasätter djupt dessa forskares sätt att bagatellisera porrens inflytande.

Paula Jacobsson

Författare & debattör

ARTIKELN HANDLAR OM