ÅSIKT

Varför sån rädsla för modern kulturyttring?

Debattören: Ska medborgarna kämpa för att leva ut sina medfödda behov dans och glädje?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Kanske kan de som upplever sig störda föra en dialog istället för att protestera högljutt, skriver dagens debattör Mats Wurnell.
DEBATT

LÄSARDEBATTEN. Nu är det åter dags att lyfta frågan hur politiker och tjänstemän ser på kultur, musik och nöje och de förutsättningar dessa områden kräver.

Nyligen kunde vi läsa om turerna kring konsertlokalen Debaser Medis i Stockholm och, tyvärr, se hur ytterligare en stark kulturell kraft bryts ned av byråkrati och brist på förståelse.

Debaser Medis är ett exempel, men bara ett i mängden. I Gävle blossade en debatt upp när kroggäster bestämde sig för att dansa på en krog utan danstillstånd och i Falun tvingades en nattklubb kämpa mot kommunen och grannar som upplevde sig störda av basdunk.

Jag vill inte se sovande samhällen där medborgarna behöver kämpa för att leva ut sina medfödda behov av kreativitet, dans och glädje och där det saknas utrymmen för sociala aktiviteter, upplevelser och nya intryck.

Jag vill ha städer där kreativa uttryck uppmuntras och där musik och spännande mötesplatser blir ett naturligt inslag i stadsbilden.

Det krävs större insikt hos politiker och tjänstemän om hur enormt viktigt och nyttigt det är för människor att mötas och ha roligt. Jag tror att bristen på insikt ofta bottnar i okunskap men också i rädsla för moderna uttrycksformer och kulturyttringar.

Dessutom handlar det inte alltid om politiker. Även vi medborgare bör tänka till och fundera på hur vi vill att våra städer ska se ut.

Kanske kan vi då och då stå ut med lite musik och folkliv? Kanske kan de som upplever sig störda föra en dialog istället för att protestera högljutt?

Jag vill nämligen tro att de allra flesta av oss vill ha levande städer.

Mats Wurnell

Journalist

Bloggar om Stockholms

klubbliv på alltomstockholm.se

ARTIKELN HANDLAR OM