ÅSIKT

Vi måste kunna lita på maten vi väljer

Debattören: Att importerat kött märkts om och sålts som svenskt kan få vem som helst att bli osäker

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Åsa Odell är grisbonde och ordförande i LRF:s köttdelegation.

LÄSARDEBATTEN. Som bonde gör jag mitt bästa för att föda upp djur med hög djuromsorg, låg antibiotikaförbrukning och miljöhänsyn. Det är jag stolt över och något konsumenterna efterfrågar. Det gör mig därför både arg och ledsen när det visar sig att oseriösa företagare, på vägen från svenska gårdar till konsumenterna, skor sig på de mervärden den svenska köttuppfödningen har.

Jag förstår om misstankar om att importerat kött märkts om och sålts som svenskt kan få vem som helst att bli osäker.

Vi måste kunna lita på att den mat vi väljer är vad den utger sig för. Det finns såväl lagstiftning som certifieringar och särskilda varumärken som ska säkerställa att varje produkt lever upp till just den tillit den förtjänar.

Det fall media rapporterat om senaste veckan är lämnat till åklagare där det hör hemma. Det är angeläget att det utreds grundligt så vi får en chans att förstå hur det kunde hända.

Om fusk förekommit, kanske under flera år, måste konsekvenserna rimligen bli kännbara.

När någon fuskar finns alltid en risk att det spiller över på seriösa köttföretag. Svenskt kött har ett högt förtroende bland konsumenter. Därför måste det också vidtas åtgärder för att stävja fusk i framtiden.

Det ska varken vara möjligt eller lönsamt att snylta på svenska livsmedels goda rykte.

Däremot är det glädjande att den viktiga debatten om kvalitet kontra pris, maten i förhållande till klimatet, risken för antibiotikaresistens och vad en knorr på grisen egentligen betyder – engagerar allt fler. Då tar vi ytterligare steg mot en än mer hållbar produktion och konsumtion.

Åsa Odell

Grisbonde, ordförande LRF:s köttdelegation

ARTIKELN HANDLAR OM