ÅSIKT

PMW visar en kultur av hat och terror

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.
DEBATT

REPLIK. Hans Lindes (V) debattartikel om Itamar Marcus, grundare av Palestinian Media Watch (PMW), är tendentiös, hycklande och missvisande.

PMW granskar och översätter vad den Palestinska myndigheten (PA) och Fatah säger till sin egen befolkning via sina mediekanaler, offentliga myndigheter samt partirepresentanter eller officiella företrädare. På sin hemsida visar PMW tusentals exempel på hur PA och Fatah sprider antisemitisk och antiisraelisk propaganda, samt hyllar terrorister som hjältar. Denna typ av uppvigling återfinns inom hela PA och föder terror, förlänger konflikten och förhindrar fred.

PMW är en internationellt respekterad organisation och har bjudits in till parlament världen över, bland annat nyligen i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna, liksom även USA:s kongress. År 2007 höll Marcus till och med en gemensam presskonferens med Hillary Clinton om indoktrineringen i PA:s skolböcker, vilken hon refererade till som något som ’förgiftar sinnena’.

Linde kritiserar Central Fund of Israel (CFI) och kallar denna organisation för ett ‘sidoprojekt’ till PMW. Till att börja med har CFI ingen som helst koppling till PMW. Vad Marcus själv beträffar lämnade han organisationen i fråga för cirka 15 år sedan, då denna fortfarande uteslutande ägnade sig åt socialt hjälparbete – något som renderade en särskild utmärkelse från Jerusalems borgmästare.

Utöver allt det tendentiösa och rena förvanskningar i Lindes artikel är hyckleriet i texten också slående. I en debatt i Riksdagen har Linde erkänt att han sammanträffat med Hamas. Hamas betraktas av USA, EU och Sverige som en terroristorganisation. I Hamas stadgar står att man vill utrota hela det judiska folket och Israel.

Linde ser inget problem med att möta officiella företrädare för en terroristorganisation men kritiserar andra riksdagsledamöter för att ordna ett möte med en organisation vars enda syfte är att lyfta fram vad de palestinska ledarna säger till sitt eget folk.

De stora summor pengar som systematiskt utbetalas av PA till terrorister och deras familjer – liksom den kultur av hat som odlats under decennier – är något som alltför många väljer att fullständigt bortse från, särskilt här i Sverige.  Det går överhuvudtaget inte att få en rimlig förståelse för den palestinsk-israeliska konflikten när denna fråga systematiskt och medvetet förbigås.

För att en sann och hållbar fred ska kunna bli verklighet måste PA sluta att indoktrinera sin befolkning med antisemitisk hatpropaganda och istället börja främja tolerans och samexistens mellan palestinier och såväl judar som israeler. Så länge det internationella samfundet och media fortsätter att iaktta tystnad i denna fråga, kommer detta sorgligt nog knappast att ske.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt