ÅSIKT

Terrorn kan slå till även i Sverige

Debattörerna: Nu krävs krafttag – vi kan inte besegra terrorismen med silkesvantarna på

Centerns EU-parlamentariker Fredrick Federley var på plats i Bryssel vid gårdagens terrorattack. Vi i Sverige kan inte räkna med att förskonas från terrorattacker, skriver han tillsammans med Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C)
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Den hänsynslösa ondskan har via tisdagens attacker i Bryssel återigen slagit mot det fria samhället. Den skräck och den sorg som nu drabbat Bryssel har den senaste tiden drabbat en lång rad platser i såväl Europa, Afrika och Mellanöstern.

Det är uppenbart att kampen mot terrorismen inte på något sätt är inne i sitt slutskede, utan snarare bara har börjat. Vi i Sverige kan inte räkna med att vi kommer förskonas från terrorattacker. Därför är det viktigt att vi nu, inte sedan, vidtar kraftfulla åtgärder för att undvika det som Belgien, Frankrike, Danmark och flera andra EU-länder upplevt det senaste åren.

Här hemma i Sverige handlar det bland annat om att skärpa lagstiftningen. Det måste bli olagligt att göra så kallade terrorresor. Den som åker för att stödja, hjälpa eller träna med en organisation som är terrorlistad av FN eller EU, den ska gripas i samma stund som vederbörande återvänder till Sverige. Samröre med terroristorganisationer är kriminaliserat i Norge och bör vara så även i Sverige.

Vi måste också säkerställa att offentliga medel inte används till organisationer som sprider våldsbejakande och antidemokratiska budskap, eller som verkar för rekrytering eller uppmanar till stöd för terrorlistade organisationer.

Men kraftfulla åtgärder måste sättas in innan det gått så långt. Vi måste intensifiera och förbättra vårt arbete för att motverka att människor hamnar i utanförskap, radikaliseras och rekryteras av terrororganisationer.

Det svenska samhället måste ägna all tänkbar kraft åt att förhindra att unga människor radikaliseras och väljer terrorns väg.

Det kan bland annat ske genom en högre polisnärvaro, inte minst i utanförskapsområden där vissa individer riskerar att radikaliseras och behovet av samhällets närvaro är stor. Polisen i Sverige går på knäna. Nyligen rapporterades om att allt fler lämnar polisen, samtidigt som färre poliser utbildas. Centerpartiet vill därför skjuta till två miljarder de kommande fyra åren, vilket räcker till att finansiera utbildnings- och lönekostnader för att anställa ytterligare 1 600 poliser.

Vår kamp för demokrati och rättsstatens principer går nu in i ett kritiskt skede.

Kampen mot de grupperingar och människor som vill underminera vår demokrati, ta från människor deras grundläggande rättigheter och offra oskyldiga människoliv får aldrig avstanna. Vi måste ta flera viktiga steg i Sverige, men också i EU, i vår kamp mot terrorn.

I tider som dessa är det europeiska samarbetet viktigare än någonsin. Det blir allt tydligare att vi behöver mer samarbete i EU, både för att stärka vår gemensamma yttre gräns men också för att polismyndigheter i medlemsländerna ska jobba mer tillsammans.

Vi måste hjälpas åt för att kunna ställa de som begår terrorhandlingar inför rätta, men framför allt för att avvärja terrorhot på ett tidigt stadium.

Våra tankar går nu till alla anhöriga. Vår beslutsamhet om att aldrig ge vika för terrorism och extremism är stark. Vi kan varken besegra terrorismen ensamma eller med silkesvantarna på. Nu krävs tydligt politiskt ledarskap för att bekämpa terrorismen på alla nivåer.

Fredrick Federley

EU-parlamentariker (C)

Johan Hedin

Rättspolitisk talesperson (C)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM