ÅSIKT

Vansinnigt – de vill jobba men får inte

Debattörerna: Nära en kvarts miljon asylsökande behöver jobb – Sverige svarar med att ge dem arbetsförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vi har en princip i Sverige som gör att de flesta asylsökande inte får arbeta. Hela mottagningssystemet är riggat med byråkratiskt vansinne – som gjort för att stoppa asylsökande från att arbeta, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson (C).
DEBATT

DEBATT. Sverige har länge haft en illa fungerande integration som det har gjorts för lite för att hantera. Med höst­ens stora antal asylsökande är etableringen en av våra största samhällsutmaningar. I dag befinner sig näst­an en kvarts miljon människor i Migrationsverkets mottagningssystem eller i Arbets­för­medlingens etableringsinsatser. Vi måste se till att alla dessa människor hamnar i arbete, inte i utan­för­skap.

Vi vet att ju längre man hålls borta från arbete, desto svårare blir det att få ett jobb. Trots detta har vi en princip i Sverige som gör att de flesta asylsökande inte får arbeta. Utgångspunkten för asylsökande är motsatsen till en arbetslinje. Man måste ansöka om undantag från ett arbetsförbud. Det är dock lättare sagt än gjort.

För att få ett undantag måste man ha ett samordningsnummer. Men för att få ett samordnings­nummer måste man bevisa sin identitet.

Många av de som söker asyl har inte giltiga identitets­hand­lingar. Det är vanligt att de försvunnit under flykten, är kvar i ett krigshärjat Syrien eller för att man kommer från länder där det inte existerar några giltiga id-handlingar.

De som ändå har id-handlingar måste utöver det ha ett undertecknat anställningsavtal för att få ett sam­ordningsnummer. Men företag som vill anställa asylsökande kräver i regel samordningsnummer för att skriva ett anställningsavtal.

Inte minst för att man behöver ett samordningsnummer för att få ett bankkonto och ett bankkonto för att få lön, om arbetsgivaren inte vill betala lönen kontant och riskera att bryta mot penningtvättregler.

Om man mot förmodan ändå lyckas lämna in alla dokument är handläggningstiden för att få ett samordningsnummer två månader. Så länge har många arbetsgivare inte möjlighet att vänta.

De asylsökande som, trots allt, lyckas med alla dessa steg och får ett jobb möts av att dagersättningen trappas ned med 100 procent av det intjänade belopp­et. Dagersättningen är förstås låg, men det innebär att en asylsökande som bara har möjlighet att ta något litet ströjobb inte tjänar en krona på det.

Kort sagt är hela mottagningssystemet riggat med byråkratiskt vansinne som är som gjort för att stoppa asylsökande från att arbeta.

Centerpartiet vill se skarpa åtgärder för förändring och skapa ett system som gör det lättare att arbeta direkt när man kommer till Sverige.

1. Låt asylsökande arbeta. Att ha arbetsförbud som regel är vansinne. Om man aktivt motverkar att klargöra sin identitet, har lämnat in en uppenbart ogrundad asylansökan eller hindrar asyl­processen ska arbetstillstånd kunna dras undan, men utgångspunkten måste vara att alla får och uppmuntras att arbeta.

2. Ge samordningsnummer till alla. För att möjliggöra att asylsökande snabbt och smidigt kunna öppna bankkonto och få lön utbetald vill vi att alla ska få samordningsnummer direkt när de registrerar sin asylansökan.

3. Lättare att erbjuda praktik. Asylsökande har möjlighet att göra praktik på företag för att få en väg in i arbetsmarknaden. Men alla praktikplatser måste godkännas av Migrationsverket där handläggningstiderna har skjutit i höjden. Vi vill att förhandsprövningen ska tas bort.

Mottagandet av människor måste bli bättre och billigare.

Ett självklart första steg mot detta är att möjliggöra för asylsökande att kunna jobba direkt när de kommer till Sverige.

Det finns mer som behöver göras för att hela arbetsmarknaden ska fungera. Enklare jobb, lägre trösklar, mindre regelkrångel och bättre villkor för jobbskaparna. Centerpartiet tar det ansvar regeringen inte förmår genom att presentera praktiska lösningar på konkreta utmaningar.

Annie Lööf, partiledare (C)

Johanna Jönsson, integrationspolitisk talesperson (C)

Läs regeringens svar: Byråkratin har vi ärvt från Alliansen

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.