ÅSIKT

S: Byråkratin har vi ärvt från Alliansen

Replik från Ylva Johansson (S) om integration och jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S).
DEBATT

REPLIK. Regeringen lägger steg för steg om politiken för nyanländas etablering. Till skillnad från den gamla regeringen satsar vi på tidiga insatser så att man redan från dag ett får börja lära sig svenska, får samhällsinformation, kompetenskartläggning och nätverk som underlättar etableringen.

De byråkratiska hinder som asylsökande möts av när man försöker etablera sig på arbetsmarknaden är bara en i raden av systemmissar som regeringen har fått ärva.

Men när det gäller frågan om arbetstillstånd för asylsökande kan jag lugna Annie Lööf med att det redan idag finns ett system där asylsökande ges rätt att arbeta, förutsatt att individen har identitetshandlingar eller medverkar till att klarlägga sin identitet. Det tycker jag är ett rimligt krav att ställa på asylsökande.

För många arbetsgivare är det en förutsättning att en medarbetare har ett bankkonto för att lönen ska kunna betalas ut. EU-direktivet mot penningtvätt förhindrar idag bankerna från att starta bankkonton för många asylsökande som saknar identitetshandling. Finansmarknadsminister Per Bolund har arbetat intensivt för att lösa detta tillsammans med myndigheterna sedan i vintras.

Nu har Finansinspektionen presenterat en lösning som innebär att bankerna kan ge asylsökande möjlighet att starta ett bankkonto på basis av Migrationsverkets utfärdade LMA-kort.

Regeringen arbetar systematiskt med att lägga om politiken för att förbättra etableringen. Sverige står utan tvivel inför mycket stora utmaningar. Om Sveriges anständiga partier samarbetar har vi goda möjligheter att gemensamt klara dessa.

Ylva Johansson, arbetsmarknad- och etableringsminister (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM