ÅSIKT

Skärp straff för unga – ni har stöd från SD

Trots vallöften gör Alliansen ingenting åt straffrabatten för unga brottslingar, skriver debattören

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Anders Deros
Före valet 2014 var Moderatena överens med övriga allianspartier om att straffrabatten för unga skulle bort. Men sedan dess har ingenting hänt. Nu ökar pressen, skriver Adam Marttinen från Sverigedemokraterna.
DEBATT

DEBATT. Före valet 2014 uttalade samtliga allianspartier, som då även utgjorde vår regering, att straffrabatten för unga brottslingar skulle tas bort eller åtminstone förändras.

Straffrabatten är utformad så att brottslingar som är mellan 18 och 21 år får upp till ett halverat straffvärde genom en så kallad ”ungdomsrabatt”. Detta trots att personerna är myndiga och till och med redan kan vara tunga återfallsförbrytare.

Utöver att samtliga allianspartier uttalat ett stöd före valet så har det i teorin efter valet faktiskt funnits en majoritet i riksdagen för att ta bort straffrabatten. Detta eftersom Sverigedemokraterna aktivt drivit frågan sedan förra mandatperioden.

I praktiken har det dock inte funnits något större stöd i riksdagen för frågan. Det är nämligen bara Sverigedemokraterna som har motionerat, debatterat och röstat för att straffrabatten helt ska tas bort.

Samtliga allianspartier som i valrörelsen beklagade sig över det orimliga att myndiga förövare omhuldas med straffrabatter har alltså efter valet inte agerat för att systemet ska tas bort. De har till och med debatterat och röstat emot Sverigedemokraternas förslag om att ta bort straffrabatten.

Det är förvisso inte ett helt oväntat agerande, förutsatt att man känner till Alliansens strategi att inte fälla regeringen med hjälp av SD i allt för tunga frågor.

Allianspartiernas huvudsakliga mål är nämligen inte att få igenom sin egen politik. Målet för nuvarande ledning inom alliansen har i stället varit att slippa få igenom sin egen politik med stöd av SD.

Men pressen ökar på allianspartierna, inte minst inifrån de egna leden.

Att pressen ökar har hittills mestadels synts i retoriken. Senast förra fredagen uttalade Roger Haddad (L), i en aktuell debatt om situationen i utsatta stadsdelar, att han vill göra någonting åt straffrabatten. Detta trots att Haddad alltså röstade emot SD:s förslag när frågan behandlades i justitieutskottet i mars i år, alltså bara tre månader tidigare.

Min bedömning är dock att tiden är mogen för Alliansen att gå från retorik till praktisk handling – även om det av den rödgröna regeringen kan uppfattas som besvärliga tillkännagivanden.

Som jag ser det har Alliansen bara två möjliga vägar framåt.

Fortsätt strunta i era vallöften och ge den rödgröna regeringen en fortsatt härlig resa fram till nästa val. Det kommer av naturliga skäl leda till att Alliansen förlorar väljarnas förtroende.

Alternativt så kan Alliansen rycka upp sig och börja göra vad man lovat väljarna, även om vissa förslag kan bli verklighet med SD:s stöd.

Alliansen har nu gått från att prata om straffrabatten i regering i över ett år och i opposition i två år utan att ha gjort någonting. Men till höstens motionsperiod kommer en ny möjlighet att göra något på riktigt, det är min uppmaning att ni nu tar tillfället i akt.

Mitt löfte är att Sverigedemokraternas stöd finns för alla förslag som närmar sig SD:s linje om att helt ta bort straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 21 år.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM