Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
[email protected]
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

”Vi fascineras av helikopterrånarna”

Författaren Liam Norberg: En falsk dröm om frihet, pengar och status driver rånaren

letar spår Polisen undersöker helikoptern som rånarna använde vid rånet på värdecentralen i onsdags. Minsta spår kan räcka för att fälla en misstänkt i domstol.   letar spår Polisen undersöker helikoptern som rånarna använde vid rånet på värdecentralen i onsdags. Minsta spår kan räcka för att fälla en misstänkt i domstol. Foto: URBAN ANDERSSON

BOOOM! I förrgår morse small det i Västberga. Ett par hundra meter från mitt fönster i Midsommarkransen. Jag kan se taket där rånarna slog till mot värdedepån GS4. Där de landade med en vit helikopter och genomförde ett av de mest spektakulära rånen i svensk brottshistoria.

Dramatiken varade under drygt 20 minuter. Polisen stod handfallen och tittade på. Var åskådare på sin egen arena. Gjorde polisen rätt som inte öppnade eld? Givetvis. En eldstrid mellan rånare och polis är inte det mest intelligenta scenariot.

Det paradoxala är att jag själv som ung hade samma vilda drömmar som rånarna i helikoptern. Ville samma sak i livet, bli fri och oberoende. Trodde frihet var det samma som pengar och status. Har man aldrig känt sig delaktig i samhället har man ingenting att förlora. Jag var ung och ville satsa allt på ett kort, se om det skulle bära hela vägen. Ta risken att vinna eller försvinna. Jag fattade ett beslut som jag i min bok ”Insidan” kallar förortsmanifestet. Som tillfällig vinnare i det kriminella lotteriet kunde jag fortsätta det flyktiga livet utanför samhällsgemenskapen. Bort från slavoket att bli bedömd för vad man äger och inte. I den yrkes­kriminelles världsbild finns alltid en samhällskritisk norm för att väga upp ett våldsamt handlande.

Nu har det gått 19 år sedan jag dömdes för inblandning i ett av de största rånen i Sverige genom tiderna – kuppen mot Gotabank-en 1990 – och bilden har klarnat. Nu fattar jag vad som driver unga lycksökare och jag vet också hur man tar sig ur det kriminella livet. Vad som krävs för att genomföra förändringen inom-bords. Hur livet får en helt ny början och inriktning.

Klyftan mellan livsstilarna är enorm. Den ena är driven av pengar och status, den andra av jakten på en identitet. Som det står skrivet är driften efter pengar roten till allt ont inom människan. Driften är så stark att man är beredd att tillbringa flera år på insidan, riskera sitt liv och andras, förlora flickvän, ­äktenskap, barn, familj och få en krossad framtid i flera avseenden. Driften efter pengar måste födas genom lögnen om frihet och oberoende. Vi läser om ett spektakulärt rån med helikopter, men egentligen handlar allt om pengar. Driften efter pengar och drömmar om frihet.

Det kräver oerhörd planering och månaders arbete för att manövrera ut hela poliskåren och ostört utföra ett rån under 20 minuter. I rånvärlden är varje sekund guld värd. Ett misstag kan kosta tio år på kåken. Det kan handla om ett DNA-fragment eller en kastad fimp med saliv på. Det tog polisen 15 minuter att komma till platsen. De fick stå och titta på medan pengasäckarna lastades in i den väntande helikoptern. Som taget ur scenen i ”Robin Hood” när kungens pengapåsar stjäls framför en sovande och snarkande kung.

Nu är rånarna inte Robin Hood och polisen ingen sovande och snarkande kung. Händelsen vittnar om en ökad klyfta mellan myndighet och medborgare. En spricka där laglösheten breder ut sig. En spricka vi tidigare fyllde med gudstro, kärlek och social omsorg. De vuxna var förebilder för en yngre generation. Så är det inte längre.

Vi får det samhälle vi skapar. För första gången på länge demoniseras inte rånarna. Vi känner nästan sympati med dem, tycker de lyckats med något spännande. Det hörde jag en författare säga i en radiostudio under gårdagen: ”Det blir så spännande”. Hon syftade på råndramatiken i media. När antimessias sänkte sig ner från himlen som en vit stålduva och hämtade skattkistan. Den mest eftertraktade ägodelen i samhället. Den vita stålduvan går till attack mot statsmakten inför öppen ridå. Framför folkets häpna ögon. Man kanske inte vågar säga det rakt ut, att man för första gången står på vargarnas sida.

Själv låg jag och sov när det hände, ett par hundra meter från brottsplatsen. Drömde om att gifta mig till vintern.

Liam Norberg

Bloggat om helikopterrånet

  Jinge tror på ett internationellt insiderjobb: ”För att säkra sig mot fyllesnack på Stureplan så var det kanske inte en enda svensk inblandad, förutom den som berättade hur det såg ut inne i byggnaden, och var på taket man kan landa en helikopter.”

  Wiseman oroas av bristande övervakning av luftrummet: ”Nästa gång kan det vara någon som inte har fullt så fredliga avsikter och det är inte långt från platsen där man stal helikoptern till t ex Forsmark.”

  Morgonsur tror de skyldiga inte har så mycket emot att åka fast: ”Vem som än ligger bakom helikopterrånet kommer de för alltid att betraktas som kungar i sin bransch.”    Mer om debatten på webben i Annas blogg .

Tidigare artiklar
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet