Aftonbladet
Dagens namn: Alexandra, Sandra
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör

Stoppa våldtäkterna – dna-testa alla män

Jurist: Fler brott skulle lösas och Sveriges kvinnor skulle känna sig säkrare

En 19-årig kvinna våldtogs i Markbacken i Örebro i april. Det är bara en i raden av brutala överfalls­våldtäkter och våldtäktsförsök som drabbat staden sedan september förra året.   En 19-årig kvinna våldtogs i Markbacken i Örebro i april. Det är bara en i raden av brutala överfalls­våldtäkter och våldtäktsförsök som drabbat staden sedan september förra året. Foto: BJÖRN LINDAHL

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som publicerades i Aftonbladet i maj har antalet anmälda fullbordade utomhusvåldtäkter nära tredubblats i Sverige de senaste tio åren, från 361 till hela 966 fall. Det innebär 2,6 våldtäkter om dagen varje dag, året om.

En våldtäkt om dagen blir aldrig uppklarad och enligt Brå är det, när det gäller överfallsvåldtäkter, i drygt vart femte fall fler än en gärningsman. FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC, har placerat Sverige på en föga smickrande andraplats, efter ­Lesotho, när det gäller antalet anmälda våldtäkter i förhållande till befolkningen.

Följande exempel har jag hämtat från medias rapportering det senaste året:

 Örebro. Sedan september 2009 har staden drabbats av ett tiotal brutala överfallsvåldtäkter och våldtäktsförsök. Polisens teori är att det handlar om minst två olika gärningsmän.

 Haninge november 2009. En höggravid kvinna överfalls och våldtas i sin lägenhet av en främmande man i 25–35-årsåldern, sedan hon öppnat när mannen ringde på dörren.

 Norrköping december 2009. En 35-årig kvinna våldtas av flera män inne på en toalett på McDonalds.

 Stockholm december–januari 2009–2010. Två unga kvinnor våldtas i lägenheter de förts till sedan de åkt i vad som sett ut som vanliga taxibilar.

 Stockholm juni 2010. Tre unga kvinnor blir brutalt överfallna och våldtagna. Samma natt våldtas en 45-årig kvinna i en taxi, medan en 22-årig kvinna våldtas av flera män i en privatbil.

 Karlskrona augusti 2010. En ung man våldtas i en park.

 Solna augusti 2010. En ung kvinna överfalls och våldtas i sin lägen­het vid midnatt av en man som tagit sig in genom balkongdörren.Med stigande oro och ilska har jag följt utvecklingen. Vem som helst kan inse att situationen är ohållbar.

Det stora antalet våldtäkter i Sverige skadar hela samhället, kanske mer än många av oss vill tro. Förtroendet mellan människor bryts ner och livsrummet och rörelsefriheten för Sveriges kvinnor, det vill säga lite drygt hälften av landets befolkning, minskar.

Våldtäkterna riktas mot kvinnor i alla åldrar, också barn och äldre. I ett fåtal fall är offren män. Förövarna är, så gott som utan undantag, män.

Mitt förslag är att det snarast införs ett dna-register över alla män i Sverige. Exakt hur uppbyggnaden av registret ska ske och från vilken ålder man ska registreras överlåter jag åt lagstiftaren.

Registret skulle sannolikt ha en starkt avhållande effekt på många potentiella gärningsmän som ingår i det. Att säkra dna-spår vid brott skulle ges högsta prioritet. Flera ouppklarade fall skulle kunna lösas och gärningsmän som hittills gått fria ställas till svars. Gärningsmän som annars skulle begå upprepade våldtäkter hindras.

Ett register av det här slaget är inte invändningsfritt. För att undvika tänkbara nackdelar bör lagstiftningen utformas så det tydligt framgår att uppgifterna endast får användas för att utreda våldtäkter där gärningsmännen är okända.

Kostnaderna för registret får vägas mot de skador och det lidande som brottsoffren och deras anhöriga tillfogas och de samhällskostnader i form av vård, rehabilitering, utebliven arbetsinkomst med mera detta medför. Inte minst slipper Sveriges kvinnor betala det allt för höga priset av att inte känna sig trygga på allmän plats.

När man ställs inför ett svårlöst och allvarligt problem fungerar det inte i längden att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det regnar. Att inte utnyttja dna-teknikens möjligheter fullt ut när det gäller våldtäkter är ett svek från samhällets sida gentemot medborgarna, i synnerhet kvinnorna.

Måns Cederberg

Bloggat om DNA-register  Spårad via släktingars DNA?

Microbiologen Henrik Brändén: ”Hälften av våra DNA-sekvenser [delas] med våra föräldrar, syskon och barn./.../ Släpper vi av oförstånd i dag ut sådan information om oss själva kan det få konsekvenser vi inte ens kan föreställa oss för våra anförvanter i?övermorgon! Och det ger ytterligare ett skäl att påminna om hur viktigt det är att PKU-registret, med blodprover från de flesta som fötts i Sverige efter 1975, skyddas från klåfingriga politiker.”


  Register ja, om de är frivilliga

”Om samhället vill föra DNA-­register för att spåra grova brottslingar får inte tidigare gjorda överenskommelser [som syftet bakom PKU] våldtas för att andra våldtäkter ska kunna klaras upp. Inrätta gärna nya, frivilliga förstås, register där föräldrarna till barnen får veta att innehållet i registret kommer användas för alla tänkbara och otänkbara ändamål i framtiden.”, skriver Erik Laakso (S) på sin blogg.
    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Debatt

Visa fler
Om Aftonbladet