ÅSIKT

Sverige har inte förbundit sig till något – i dag

Slutreplik från Fredrick Federley (C) om övervakning

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anders Schröders replik innehåller ett rätt. Det finns inga konkreta förslag som binder oss i Sverige vid något agerande – i dag. Men där upphör den enda poängen i repliken. Söndagens uttalande lade grunden för de integritetskränkande förslag som komma skall.

EU-kommissionen och medlemsländerna förbereder i detta nu förslag som kommer att konkretiseras under våren med gemensamma uttalandandet som grund. Uttalandet den svenska regeringen ställt sig bakom må vara löst hållet, men det täcker in såväl massövervakning av flygpassagerare som ökad kontroll av internet. Man är naiv om man tror att regeringen inte kommer förväntas att backa upp de konkretiserade förslagen.

Anders Schröder, MP, som representerar ett parti som innan de hamnade i regeringen hårt kritiserade flygpassagerarregistren (PNR). Efter att inrikesminister Anders Ygeman i söndagens Agenda klargjorde att arbetet med PNR nu får förnyad fart har jag hört noll och ingen kritik.

Bollen för fler integritetskränkande förslag har satts i rullning och Sveriges inrikesminister sparkar glatt på. Om Miljöpartiet menar allvar med att stå upp för människors integritet bör de inte försvara starten på en process som med all sannolikhet kommer att leda till ett batteri av ökad reglering, kontroll och registerföring.

Det duger inte att MP hänvisar till att ”vi jobbar hårt med frågorna” när Socialdemokraterna tydligt tillåtits ta ledarflagg och helt driva sin egen linje som regeringens i integritetsfrågorna.

Fredrick Federley, C

Europaparlamentariker

ARTIKELN HANDLAR OM