ÅSIKT

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Vecka 4

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Morsgrisar är vi allihopa

Nya S-ledaren Stefan Löfven är säkert jätteduktig. Men hans största tillgång får nog ändå sägas vara mamma Iris Melander, 82, hemma i Ådalen. I både ”Rapport” och ”Aktuellt” fick vi se henne visa bebisbilder och på bred norrländska berätta om sonens bristande skidåkningsintresse. Många av oss förstod inte riktigt vad hon sa, men vi älskar henne ändå. Moderaternas PR-geni Per Schlingmann lär kallsvettas.

Kursändring

Sverige verkar ha gått med i den där europakten i alla fall. S har kommit överens med regeringen, enligt ett pressmeddelande. Vilka socialdemokrater, undrar vi? S–topparna ägnade ju veckan åt att välja ny ordförande? Kanske Tommy Waidelich spelade partikamraterna ett sista spratt? Vi ringde Iris Melander som bekräftar överenskommelsen, även om den skulle ha hållits hemlig till EU–toppmötet på måndag.

Roligt att komma fram?

Fredrik Reinfeldt stod inför en tuff utmaning i veckan. I tisdags deltog han i Sveriges radios årliga telefonväkteri. En mardröm för en man som säkert är ansluten till NIX–registret. Under två långa timmar svarade statsministern motvilligt på lyssnarnas frågor. Med tonen hos den trötte tonårspappa Reinfeldt ju är avvisades alla försök till invändningar. Om ”himla med ögonen” hade kunnat höras. Sätt mamma i slussen nästa år!

Vinna eller försvinna

I dag avgörs vem som ska leda KD – Odell eller Hägglund. Maktstriden har varit en uppvisning i vänligt ursinne. Ingmar Bergman kunde inte ha gjort det bättre. Som biskopen sa i ”Fanny och Alexander”:

- Jag är andligen starkare än du, jag har sanningen och rättvisan på min sida.

Sen slår han Alexander med en käpp och skickar honom till vinden där det spökar. Vi önskar alla inblandade en trevlig helg.