ÅSIKT

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Vecka 28

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag sär, jag sär

Veckan inleddes med nyheten att Lönneberga och Mariannelund stod under vatten. Jojo, nu fick Kommandoran för sina synder, tänkte vi. I det ständigt strilande regnet är det annars svårt att inte lyssna på alla Krösa-Major, som skräms inte med mylingar och annat oknytt utan klimatförändringar. Se upp barn, snart står Saltkråkan under vatten och Ronja ger upp sitt vårskrik redan i januari. Å andra sidan – vi kan odla vin i Bullerbyn.

Svindlande affärer

En tredjedel av Bilprovningen säljs ut. Man behöver inte en handelsexamen för att reagera över att köparen kontrolleras av ett holdingbolag i lågskattelandet Cypern och dessutom lånat pengar av säljaren Bilprovningen. Här finns också ytterligare ett holdingbolag: Kommandoran AB. Allvarligt? Det enda som hade gjort det här konstigare vore om finansmarknadsminister Peter Norman själv hade tagit sms-lån för att få klart affären.

(M)est (S)emester

Stilpoäng till paret Reinfeldt för väl genomförd skilsmässa. Ett papper inlämnat till tingsrätten efter sommarens inrikespolitiska crescendo Almedalen och sen… en resa till ett all inclusive på Kreta? Bilden på hur statsministern äter lunchbuffé med all inclusive-armband väckte munterhet. Men hellre fria än fälla, han är ett smycke för Nya Moderaterna. I vinter ser vi fram emot en statsminister som väljer Sälen före Åre och Konsum före Ica.

Knasiga päron

I veckan fick Katie Holmes ensam vårdnad om dottern Suri och Tom Cruise får umgängesrätt. Rimligt, tänkte vi som via tillförlitliga skvallersajter tagit del av Cruises kontrollerande beteende. Men så kom uppgiften om att Holmes vill byta namn på dottern. Flickan kallas nu för Scout, efter huvudpersonen i Holmes favoritbok ”To Kill a Mockingbird”. Tur i oturen ändå att mammas favoritberättelse inte var Bröderna Grimms ”Päronskaft”.  

Slappt & lagom

En undersökning visar att den 11 juli, som var i tisdags, är den dag på året då svenskarna gör minst. Då skrev vi den här fusklappen.

Debattredaktionen

ARTIKELN HANDLAR OM