ÅSIKT

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Vecka 35

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Släng morsan av tåget

För att fira alliansens åtta år tog de fyra partiledarna tåget till Linköping för att presentera sin tågsatsning. 55 miljarder ska bland annat ge oss Ostlänken, en ny sträcka mellan Linköping och Stockholm. Givetvis ett lyft för alla östgötar, men också för oss flygresenärer som kommer kunna ta tåget till Skavsta. År 2028 alltså. Då varje kilos övervikt med Ryan Air uppskattningsvis kommer kosta 1695 kronor.

Vad kvinnor vill ha

Ny forskning visar att en liten bit choklad kan minska risken för stroke hos män med 20 procent. Tidigare har liknande studier visat att choklad är bra för kvinnor, liksom att ett litet glas vin per dag har gynnsamma effekter för hjärtat. Nu väntar vi på att någon ska kartlägga sambandet mellan god hälsa och romantiska komedier, dillchips och glass. Det borde rymmas i Jan Björklunds satsning på elitforskning.

Med rätt att festa

Säpo bjöd de anställda på en fest för fem miljoner kronor och hade missat reglerna för såväl upphandling som momsredovisning. Det kan man uppröras över men mer intressant är att festen hade Bond-tema. Filmagenten alltså, inte Eskil Erlandsson. Dessutom hade den ett kodnamn, ”Projekt Åland”. Fem miljoner kanske var att ta i men värdet i att de anställda för en gångs skull fick känna av lite spionglamour? Omätbart.

Sänt i veckan

Redan på 90-talet blev Ulf Lundell känd som brevskrivare. Då förolämpade han en kvinnlig skribent och rasade sedan över att hon inte höll tyst om det. I ett nytt brev, till Simrishamns kommun, rasar han över det 18 meter höga konstverk som placerats på granntomten. Bok efter bok och skiva efter skiva ger oss bevis för att ingen i Sverige lider lika mycket som skalden på Österlen. Finns bara en sak att göra Ulf: starta en blogg.

Mitt i snålblåsten

Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney skulle lämna konventet i Florida med vind i seglen. Han möttes av kraftig motvind. Först skakades kampanjen av en orkan. Sedan virvlade hustrun in och stal showen. Sista dagen stormade det kring 82-årige Clint Eastwoods redan klassiska samtal med en tom stol. ”Make my day” hojtade Dirty Harry till Romney i kulisserna. Det där med åldringsvård för alla var kanske inte en så dum idé ändå.

Debattredaktionen