ÅSIKT

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Vecka 40

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Skatta lagom

I Sverige är det fint att ha kontinentala vanor. Espresso till frukost och vin en tisdag signalerar världsvana. Men det gäller inte när vi talar ekonomi – då står ”kontinenten” för slöseri, slarv och allmän skörlevnad. När S presenterade sin skuggbudget gjorde de sålunda ett nummer av att den faktiskt är snålare än regeringens, ergo de tar ÄNNU mer ansvar. Vi bjuder på två valvinnare för 2014: momsbefriade croissanter och beväpnade skattmasar.

I elitklass

Nätverket Anonymous har gett sig på flera myndigheter i veckan. Gruppen – som kallats ett hot mot samhället – överbelastar utvalda sajter för att sprida ett dunkelt budskap om Assange och avstängda servrar. En expert beskrev de anonyma som ”genomsnittliga svenska skolungdomar”. Att Domstolsverkets sajt ligger nere en eftermiddag kan vi hantera. Målen för attackerna – och vad de säger om skolundervisningen i samhällskunskap – är mer skrämmande.

Inte Artigt Ikea

Märkliga försvinnanden har präglat veckan. Ikea har retuscherat bort kvinnorna ur den saudiarabiska katalogen och Art Garfunkel dök aldrig upp till sina konserter i Göteborg och Malmö. Ikeas beteende finner vi ingen rimlig förklaring till. Art Garfunkel däremot måste ha fått reda på att det var bokmässa i Göteborg samma helg som han var bokad. Eller… Är det någon som kollat var Ingvar Kamprad befann sig när Garfunkel försvann? Just sayin'.

Nu vänder vi blad

I veckan publicerades ett fotomontage av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Det föreställde Camilla Henemark täckt av pizzor och omringad av kungen och hans kompisar. Bredvid på knä stod drottningen och skurade bort ett hakkors. Det var förstås satir, en provokation. Och ja, vi blev provocerade – av att vi fortfarande förväntas bli provocerade av övertydlig skåpmat. Godnatt samtid, väck oss när det finns en verklig provokatör i stan.

Dansa. Pausa.

S-politikern Evin Cetin tog timeout efter att hon dansat med separatistorgansiationen Pejak i bergen i norra Irak. Nu blev det en kort timeout, hon var tillbaka på jobbet efter några dagar. Men vi ser en ny nisch för resebranschen. Golfresor? Boring. Vinresor? Så himla 2005. Nästa år ser vi fram mot riktiga äventyrsresor och föranmäler härmed intresse för ashtangayoga med Naxalitgerillan och Bara Vara-läger med de Tamilska befrielsetigrarna.

Debattredaktionen