ÅSIKT

Fusklappar vecka 41

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fritt fram

Greenpeace ville i veckan visa hur dålig säkerheten på våra kärnkraftverk. Under en aktion lyckades bland annat två aktivister hålla sig gömda på verket i Forsmark under hela 38 timmar innan de överlämnade sig till polisen. Säkerheten kanske inte är den bästa – men att det var så lätt att försvinna där?! Annat man skulle kunna leta efter inne på Forsmark är kvinnorna i Ikeas saudiska katalog, Snömannen samt respekten för äldre.

Ute i kylan

I nöden prövas vännen och Bosse Hansson har många. En efter en har de stått upp för sportnestorns rätt att kalla AIK–spelare ”svartingar”. Klubben, som hört Hansson säga både ett och annat genom åren, tycker annorlunda och slänger ut honom från pressläktaren. Vi får se om Bosse Hansson är välkommen in i värmen på Friends arena. ”Friends” är trots allt bara ett ord helt utan mening för gnagarna. Hansson om någon kommer att förstå.

Kungligt kul

Intervjun med Camilla Henemark som DN publicerade i veckan var en lite tragisk läsfest. Och då tänker vi inte bara på att La Camilla som liten följde med sin mormor på sexklubben Sexorama. Nej, vi tänker främst på scenen när Sveriges statschef dricker lakritsshottar och dansar till E-Type mitt ute på Baggensfjärden. Och scenen när han är full och kallar sig själv för Pungen. Det skulle drottning Elizabeth aldrig göra. Never.

Hallucinatoriskt hår

I veckan har årets Nobelpristagare tillkännagivits. Vi kan skryta med att en av oss faktiskt har läst Vitlöksballaderna av Mo Yan – jo, det är sant! I övriga kategorier kämpar vi med att begripa vad det är som har belönats. Det som dessvärre fick oss att tappa intellektuellt fokus är medicinpristagaren John B. Gurdons hår. Den forskning som rimligen måste ligga bakom 79-åringens fantastiska kalufs förtjänar faktiskt också ett pris.

Eu'ru inte klok?

Nobelkommittén i Oslo kritiserades hårt när de 2009 gav priset till Barack Obama. Men det är inget mot det hån som mötte årets pristagare: ”EU” är som bekant en organisation i svår kris. Eftersom det inte verkar finnas någon gräns för hur allmänt hållen en pristagare kan vara så förutspår vi att nästa års medicinpris går till ”Värktablett”, litteraturpriset tilldelas ”Bok” och ekonomipriset tilldelas högtidligen ”Mynt”.

Debattredaktionen