ÅSIKT

Fusklappar vecka 42

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Resa med Rajraj

Tisdag: Reinfeldt till Berlin för att tala om för Merkel att en europeisk bankunion känns iskall, sen fotboll. Onsdag: fem timmars partiledaredebatt, sen till Bukarest. Torsdag-fredag: nattmangling i Bryssel om hur bankunionen ändå ska sys ihop. Sömnbrist kan få en att göra konstiga saker. Vi hade inte blivit förvånade om Reinfeldt meddelat att Nordea ska betala Greklands statsskuld. Eller att han köpt en tre liters Chivas Regal på flygplatsen i Bryssel.

Radioaktivt

Radioveckan har varit fem plus. Dels sportens Lasse Granqvist som inte tyckte lyssnarna behövde höra klart på andra halvlek när Sverige mötte Tyskland. Och så EU-parlamentarikern Anna-Maria Corazza Bildt som i Studio Ett debatterade dioxinfisk med sådan... passion att hon fortsatte efter att mikrofonen stängts av. Efteråt gjorde hon vad varje förfördelad politiker gör: anklagade programledarna att vara sossar. Radion, ni skämmer bort oss!

Snusförnuftigt

EU-kommissionären John Dalli fick sluta när det kom fram att han känt till men inte agerat när en maltesisk företagare försökt sälja sina tjänster till Swedish match. Företagaren sa sig kunna ordna så att Sverige även i fortsättningen får behålla sitt snusundantag. Alltså, om han fick 513 miljoner kronor. Swedish match var rakryggade och tackade nej. Svenska folket hade lätt varit beredda att starta en insamling.

Kungligt knas

Fältbiologen Alva Snis Sigtrygsson fick i veckan pris som Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden. Ett pris som kungen vanligtvis delar ut. Men just till Alva ville han inte, eftersom hon varit en av de som kämpat för att rädda Ojnareskogen. Samme kung alltså som delade ut Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah och Serafimerorden till Rumäniens diktator Ceausesco. Nej, men vi förstår. I bland bara måste man sätta ner foten.

Tack, jag är mätt

En näsbjörn som klubbas ihjäl, lejonungar som svälts till döds och en djupfryst, död tiger – veckan har bjudit på barnförbjudna interiörer från några svenska djurparker. När vi inte trodde det kunde bli värre avslöjas även att anställda på Ölands djurpark har fått äta döda parkdjur och ap-mat. Vi vet att man inte ska ljuga. Men när barnen frågar vad djuren gör när parken är vinterstängd kommer vi svara att de gömt sig i en kumminost.