ÅSIKT

Fusklappar vecka 43

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förnuft och känsla

Socialdemokraterna har länge plågats av frågan om vinster i välfärden. LO säger helst inte, flera starka S-distrikt säger nej men oviljan att stöta sig med den rut-iga medelklassen har fått partiledningen att ducka. Men vi har lärt oss att aldrig underskatta sossarnas förmåga att fatta vidöppna beslut som många finner helt rimliga. Vår förvåning var därför mycket begränsad över dagens besked: ”vinster i välfärden – men med förnuft”.

Låt kameran gå

Det är härligt med kärlek så nyheten att prinsessan Madeleine har förlovat sig med Chris O'Neill fick oss på gott humör. Det steg ytterligare när vi såg filmen där paret berättar om händelsen – Chris talar charmigt bruten svenska och, tja, det gör visst Madeleine också. Vi hoppas nu på en tredje del av hovets superproduktioner: Carl-Philip och Sofia meddelar sin förlovning från Gustav III:s sovrum och avslutar med att blåsa i en liten silvertrumpet.

Fornstora dar

Obama och utmanaren Romney möttes i en sista debatt i veckan. De överraskade genom att tala mindre om Iran och mer om 1917 års försvarspolitik än någon räknat med. När Romney efterlyste örlogsfartyg svarade Obama att USA också har ”färre hästar och bajonetter” än för 100 år sedan och fick skrattarna på sin sida. Se och lär Karin Enström! Nästa gång du vill slippa tala om Saudiaffären kan du alltid prata om framgångarna i Brömsebro 1645.

Vrede över Haväng

Ulf Lundell berättade för Aftonbladet att han är förbannad på allt. På landsbygdsminister Eskil Erlandsson, på stockholmscyklister och på Jägarförbundet. Han glömde nämna barn som säljer jultidningar, vädret i somras, reklam i adresserade kuvert som gör att man inte kan slänga skiten direkt i pappersinsamlingen och folk som kör i sjuttio på 90-vägar. Och röstningsreglerna i Melodifestivalen. Och folk som kör i sjuttio på 90-vägar.

Låt dem äta kakor

Den ekonomiska krisen slår skoningslöst. Bland annat får nu medlemmarna i SAS lyxigaste klubb, Pandion, bara mousserande vin i plastflaskor i stället för äkta champagne i glasflaskor när de flyger inom Europa. En ”smärtsam upplevelse”, enligt en medlem som klagat. Vilken tråkig historia. Kan SAS kompensera på något sätt? Kanske kan man bära ombord medlemmarna i kungastol, och om någon i ekonomiklass passerar igenom så måste de niga?